Umilirea lui Melescanu la CCR. Nimeni din Senat nu a venit sa-i sustina sesizarea prin care vrea sa anuleze sentintele completurilor de trei judecatori
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu, a afirmat, miercuri, in plenul Curtii Constitutionale a Romaniei, ca Instanta suprema nu a adaugat la lege si nu a alterat dispozitiile legale cu privire la compunerea completurilor de judecata in materie penala.
„Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla pentru a treia oara in ultimele 14 luni in fata Curtii Constitutionale in calitate de parte intr-un conflict juridic de natura constitutionala cu Parlamentul Romaniei. De data aceasta i se imputa Inaltei Curti de Casatie si Justitie faptul ca si-a arogat atributia de legiferare in materia legii organice in ceea ce priveste modul de compunere a completurilor de trei judecatori in materie penala. (…) Nu voi relua in fata dumneavoastra argumentele pe care le-am expus in punctul de vedere transmis si in raport de care eu am convingerea ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin cele doua dispozitii, nu a adaugat la lege si nu a alterat dispozitiile Legii 304. Nu a facut nimic altceva decat a ramas in limitele unei operatiuni clasice de organizare a executarii Legii 304”, a afirmat Corina Corbu, citat de Agerpres.
CCR ia in discutie, miercuri, cererea presedintelui Senatului, Teodor Melescanu, de solutionare a unui conflict juridic intre Parlament si ICCJ in privinta constituirii completurilor de judecata.
La sedinta Plenului CCR nu participa niciun reprezentant al Senatului Romaniei.
In cazul in care sesizarea lui Melescanu ar fi acceptata s-ar ajunge la redeschiderea proceselor de coruptie care au fost judecate de un complet de trei judecatori(C3) la instantele din tara, nu doar la Curtea Suprema, fiind posibila – depinde de interpretare – chiar si redeschiderea proceselor finalizate.
Printre beneficiari s-ar afla Radu Mazare, Jean Andrei, conferentiar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, Nicusor Constantinescu, Cristi Borcea.