Protestatarii ultraortodocsi au blocat un nod principal de trafic pentru cateva ore, joi, protestand fata de propunerile de recrutare in armata. Au avut loc ciocniri cu politia, care a arestat cel putin 32 de participanti, potrivit The Times of Israel.
Politistii au spus ca unii protestatari i-au numit „nazisti” si s-au intins sub vehiculele politiei pentru a le bloca.
Politistii calare au incercta sa elibereze drumul in timpul orelor de varf. Dupa aproximativ trei ore, politia a anuntat ca drumul a fost in sfarsit deschis.
Unii protestatari au cerut violenta, in timp ce altii au jurat ca vor merge la inchisoare sau vor muri in loc sa se inroleze. Demonstrantii purtau pancarte pe care scria: „Tuturor evreilor haredi le este interzis sa se inroleze, chiar si celor care nu sunt studenti yeshiva”.
Pancarta se refera la un subiect de interes adesea folosit in discursul public, potrivit caruia multi dintre barbatii ultraortodocsi care primesc scutiri din cauza statutului lor de studenti yeshiva nu studiaza de fapt la yeshiva.
Demonstrantii apartineau Fractiunii extremiste Ierusalim, care numara aproximativ 60.000 de membri si manifesta in mod regulat impotriva inrolarii studentilor yeshiva.
Multi evrei ultraortodocsi cred ca serviciul militar este incompatibil cu modul lor de viata si se tem ca cei care se inroleaza vor fi secularizati.
Protestul a fost un raspuns la hotararea de referinta a Inaltei Curti de Justitie de marti, care a ordonat Fortelor de Aparare ale Israelului sa inceapa recrutarea ultraortodocsilor si sa opreasca finantarea yeshivelor care nu se conformeaza.
Instanta a hotarat ca o decizie guvernamentala din iunie 2023 prin care armata nu recruta barbatii haredi eligibili – emisa dupa expirarea legii care permite scutirile generale de serviciul militar – este ilegala si ca, prin urmare, guvernul trebuie sa lucreze activ pentru recrutarea ultraortodocsilor.
De asemenea, hotararea judecatoreasca a interzis definitiv statului sa finanteze yeshive ultraortodoxe pentru studentii care invata in ele in locul serviciului militar, afirmand ca aceste fonduri au fost oferite in conditiile scutirilor pentru serviciul IDF care acum nu mai exista.
Decizia Inaltei Curti inseamna ca, dupa decenii de controverse politice si lupte pe marginea acestei chestiuni, exista acum o obligatie legala pentru tinerii haredi de a se alatura camarazilor lor evrei israelieni si de a servi in armata.
Aceasta noua realitate a aparut in mare parte datorita confluentei a doua evenimente majore – expirarea legii initiale care permite scutiri generale de serviciu si atacul Hamas din 7 octombrie, care au scos in evidenta nevoia IDF de personal.
Desi, teoretic, guvernul ar putea reinstala scutirile, acest lucru ar fi dificil din punct de vedere politic, deoarece mai multi parlamentari Likud au declarat deja ca nu le vor vota iar tara este angajata in lupte active pe numeroase fronturi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…