Ultima carte la legile justitiei se afla in mana lui Tudose. Premierul poate rasturna deciziile PSD-ALDE din Parlament: „Decizia va fi la el”

analize

Jurnalistul Dan Tapalaga considera ca inca nu este totul pierdut in fata votului in forta al coalitiei PSD – ALDE pe legile justitiei. Intr-o analiza realista publicata pe hotnews.ro, Tapalaga rolul pe care l-ar putea juca premierul Tudose in respingerea acestor legi.

Tapalaga afirma ca nu se mai poate face nimic in Parlament, care este dominat de talibanii din PSD si ALDE, insa mai exista cateva parghii.

„In consecinta, nu cred ca se mai poate conta in mod realist pe Parlament. Altele sunt de acum parghiile prin care legile justitiei pot fi intarziate sau chiar oprite. Primii chemati sa intre in scena dupa adoptarea legilor in Parlament vor fi presedintele Klaus Iohannis si parlamentarii Opozitiei. Acestia pot sesiza Curtea Constitutionala si au destule motive sa o faca. Pot contesta cu sanse mari de la infiintarea sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor pe criteriul discriminator al profesiei, pana la eliminarea garantiei de independenta acordata prin legea in vigoare procurorului. Oricat de controversate au fost o serie de decizii, CCR nu va putea ignora unele evidente si argumente greu de intors din condei. Acolo sunt totusi cativa mari juristi, sper ca inca mai tin la reputatia lor.

Apoi, CCR insasi ar putea invoca termenul invocat de GRECO – martie 2018 – pentru a justifica amanarea unei decizii. Curtea Constitutionala ar proba rea-credinta sa judece cauza inainte ca grupul statelor anti-coruptie, asadar o instanta suprastatala, sa se pronunte asupra legilor justitiei. Intre timp, pentru a mari presiunea externa, Klaus Iohannis s-ar putea adresa separat si Comisiei de la Venetia, pentru a solicita si de acolo, in paralel cu GRECO, un punct de vedere. Ar fi mai dificil si pentru CCR sa solutioneze cauza pe repede inainte, dupa modelul Parlamentului.

Daca totusi Curtea Constitutionala va ignora toate aceste semnale externe si va accepta modificarile-cheie propuse de majoritatea PSD-ALDE-UDMR menite sa puna sub control justitia, atunci presedintele Klaus Iohannis nu mai prea are ce face. Are dreptul, potrivit Constitutiei, sa intoarca o singura data legea in Parlament. Sigur, ramane si varianta unui referendum, dar aici trebuie cantarit destul de bine momentul. Un referendum declansat in ianuarie/februarie, adica in luni grele de iarna, risca sa esueze lamentabil.

In tot cazul, Parlamentul se va reuni din nou abia in februarie pentru a solutiona cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Chiar daca vor intoarce la Cotroceni legile fara corecturile solicitate iar presedintele va fi in situatia de a le promulga, tot mai exista o solutie. Ultima. Iar solutia va fi de aceasta data in mana premierului Mihai Tudose.

El este ultimul care poate interveni, in extremis, printr-o ordonanta de urgenta prin care sa ceara prorogarea (amanarea) intrarii in vigoare a legilor justitiei. Nu uitati ca intrarea in vigoare a noilor Coduri a fost amanata ani la rand de guvernul Boc prin ordonanta de urgenta. Chiar si OUG 13 din iarna a fost intoarsa tot printr-un OUG. Potrivit Constitutiei, orice lege intra in vigoare la cel putin trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Prin urmare, exista suficient timp pentru ca Guvernul sa intervina prin OUG. Inevitabil se va ajunge in acest punct si e bine ca Piata Victoriei a ramas libera pentru proteste.

Aceste legi mai pot fi oprite fie prin amanare succesiva, fie prin modificarea lor de catre Guvern. Spre asta ne indreptam incet. Premierul Tudose, ca-i place sau nu, ar putea avea ultimul cuvant. Va putea face chiar mai mult decat o simpla amanare. Are puterea sa le modifice, tot prin OUG. Nimic nu-l opreste sa repare, pe durata amanarii legilor, raul imens facut azi de Parlament. Ce-l opreste sa introduca din nou in lege independenta procurorilor, sa desfiinteze daca e cazul sectia speciala sau sa regleze alte excese din lege referitoare la raspunderea magistratilor? Toate astea, prin OUG, fireste. Decizia va fi la el. Depinde de modul cum va juca Guvernul: pentru sau impotriva Romanei.

Evident, in momentul in care se ajunge aici, premierul Mihai Tudose pierde instant sprijinul coalitiei PSD-ALDE. Are o singura sansa sa evite decapitarea: daca pana atunci preia controlul partidului. Din acest motiv, de acum si pana la sfarsitul acestui asalt dezlantuit impotriva Romaniei, reactia strazii joaca un rol esential. Nici Departamentul de Stat, nici GRECO, nici Comisia Europeana, nici ambasadorii statelor occidentale nu s-ar fi batut mai mult pentru Romania mai mult decat ne luptam noi insine. Faptul ca Romania a protestat luni de zile in strada nu a ramas fara urmari. Toti acesti parteneri externi, impresionati de reactiile interne si dramatismul situatiei, s-au simtit la randul lor datori sa actioneze”, a scris Dan Tapalaga pe hotnews.ro.

Camera Deputatilor a adoptat luni cu 179 de voturi ”pentru” si 90 de voturi ”impotriva” modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intr-o sedinta de vot final convocata ad-hoc. De asemenea, a fost adoptata, cu 167 de voturi ”pentru” si 90 de voturi ”impotriva” si modificarea legii ANI, care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 – 2013 inceteaza de drept.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: