UE a vrut sa afle ce temeri au europenii in legatura cu alegerile: Unii au spus atacuri cibernetice, romanii ca iar voteaza mortii din Teleorman
Romanii sunt printre cei mai ingrijorati europeni in ceea ce priveste transparenta campaniilor electorale si a modului in care se desfasoara votul, arata un eurobarometru publicat recent.
Printre cele mai mari ingrijorari ale romanilor privind alegerile se numara:
– Persoane care voteaza desi nu au dreptul (66% dintre cei intervievati au raspuns legat de aceasta problema, motiv pentru care conationalii se plaseaza pe prima pozitie la acest capitol (comparativ cu o medie UE de 45%). Sunt deja cunoscute in toata lumea cazurile din Teleormanul lui Liviu Dragnea, condamnat chiar pentru frauda electorala, unde, la alegeri, figurau ca votanti persoane decedate.
– Persoane care voteaza de doua ori (raspuns dat de 62% dintre romani, al doilea rezultat din UE, la o medie europeana de 44%). Si practica aceasta devine si mai posibila, dupa ce PSD a schimbat legea electorala.
– Oamenii sunt constransi sa voteze intr-un anumit fel (raspuns al 66% dintre romani, al treilea rezultat din UE la acest capitol, medie UE de 52%). De la amenintarile preotilor ca nu-i mai impartasesc daca nu voteaza intr-un anumit fel, la cele ale primarilor ca nu le mai dau ajutoare sociale si alte drepturi, cazurile umplu paginile ziarelor.
-Manipularea alegerilor prin atacuri cibernetice (raspuns dat de 66% dintre respondetii din Romania, al treilea loc in Uniune la acest capitol dupa Spania si Marea Britanie, fata de o medie UE de 61%).
– Influentarea alegerilor prin interventia unor grupuri infractionale si a unor forte straine (opinie impartasita de 62% dintre romani, fata de o medie UE de 59%).
– Manipularea rezultatelor finale ale alegerilor (raspuns dat de 70% dintre respondenti in Romania, medie UE de 56%);
– Cumpararea voturilor, una dintre ingrijorarile a 68% dintre romani, al cincilea rezultat din UE (comparativ cu o medie europeana de 55%);
De asemenea, faptul ca datele cu caracter personal ramase online ar putea fi utilizate pentru a le transmite anumite mesaje politice, reprezinta o ingrijorare pentru 71% dintre romani, peste media UE de 67%.
Teama de dezinformare, problea in UE
„Cercetarile noastre arata ca oamenii sunt cu adevarat ingrijorati cu privire la dezinformare. Un lucru bun este ca din ce in ce mai multi cetateni dau dovada de spirit critic in ceea ce priveste informatiile pe care le primesc si sunt constienti de potentialele elemente perturbatoare menite sa manipuleze ceea ce citesc, gandesc si, in cele din urma, voteaza. Pentru legitimitatea democratiei europene, este esential ca cetatenii sa isi exercite dreptul de vot. Iata de ce noi toti, institutiile UE si statele membre trebuie sa ne protejam alegerile si sa ne consolidam democratia”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit Mediafax.
Principalii factori care i-ar face pe romani sa participe la vot sunt:
Mai multi tineri printre candidati (42%, fata de media UE de 31%);
Mai buna informare privind UE si impactul Uniunii asupra vietilor lor (42%, media UE 43%);
Mai multe femei printre candidati (14%, media UE 20%);
Mai multi candidati din grupuri politice mai slab reprezentate (13%, media UE 12%);
Mai multi candidati cu alte nationalitati din UE (11%, media UE 8%).
Sondajul Eurobarometru privind democratia si alegerile a fost realizat pe baza unor interviuri directe cu 27.474 de respondenti din 28 de state membre ale UE, la domiciliul acestora.