UE va recruta „paznici” pentru a ajuta la combaterea continutului online ilegal
UE doreste sa recruteze o armata de „paznici” pentru a creste gradul de constientizare cu privire la primele legi din lume pentru combaterea daunelor aduse de mediul online, inclusiv abuzul sexual al copiilor si continutul care prezinta tulburari de alimentatie si sinucidere, potrivit The Guardian.
Comisarul UE Thierry Breton, care este responsabil pentru legile care au intrat in vigoare luna trecuta, are planuri ambitioase pentru a se asigura ca parintii, copiii si profesorii stiu sa raporteze continutul care acum este nu numai daunator, ci si ilegal.
„Vrem sa ne asiguram ca in fiecare [unitate] educationala exista o persoana care poate explica intregii comunitati, inclusiv elevilor, ce se intampla”, a spus Breton pentru The Guardian intr-un interviu exclusiv.
Fiecare scolar si parinte, a adaugat el, trebuie sa stie ca „ceea ce este ilegal in curtea scolii, este ilegal si pe retelele de socializare”.
Conform Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), peste 40 de giganti online, inclusiv Facebook, X, Google si TikTok, sunt fortati sa controleze mai bine continutul pe care il furnizeaza si sa elimine algoritmii care furnizeaza copiilor continut inadecvat nelimitat.
In ultimele trei saptamani, unele dintre retelele sociale au afisat o intrare speciala in meniul lor de raportare care le arata utilizatorilor cum sa „raporteze continutul ilegal din UE”.
Platformele au la dispozitie 24 de ore pentru a raspunde reclamatiilor privind incalcari ale legii si, daca nu reusesc sa ofere o solutionare satisfacatoare, un utilizator le poate raporta direct unui „semnalizator de incredere” desemnat de la organismul lor national de reglementare a carui revizuire trebuie tratata ca o „chestiune prioritara” de firma de tehnologie. In cazul unei dispute juridice, reclamantii vor putea sa mearga in instanta pentru a-si afirma noile drepturi legale in temeiul DSA.
Dar una dintre provocarile cu care se confrunta Comisia Europeana este cresterea gradului de constientizare a legilor astfel incat copiii sa ramana intr-un spatiu digital sigur atunci cand sunt in camerele lor sau departe de privirile parintilor sau ale profesorilor.
„Avem doar trei saptamani, asa ca este un proiect in curs, dar exact asta vrem sa facem, sa identificam persoane sau organisme dedicate” care va fi insarcinat cu aplicarea DSA, a spus Breton.
„Este extrem de important acum sa contribuim la educarea intregului sistem educational, unde exista contact zilnic cu copiii, cu parintii si cu profesorii”, a adaugat Breton, care a promovat legile impotriva opozitiei dure din partea companiile de tehnologie care, a spus el, au vrut sa-i puna piedici.
„Trebuie sa fiu sincer, a fost o lupta grea”, a spus el. „La inceput, aproape toata lumea era impotriva mea. Unele state membre, inclusiv cele mai mari dintre ele – va puteti imagina cine – nu au fost fericite. SUA nu au fost fericite ca facem asta. Toate platformele, fiecare dintre ele, au incercat sa faca lobby; incercau sa faca lobby sa ne opreasca. Dar am spus: `nu, trebuie sa facem ceea ce trebuie sa facem`. Am crezut ca este responsabilitatea noastra sa [reglementam], in sfarsit. Acesta este un salt urias [de la] fata de cum a fost inainte”, a adaugat el.
Campania de baza de recrutare a „paznicilor” va fi una dintre cele mai mari intreprinse vreodata de UE.
Eurostat, autoritatea statistica a UE, estimeaza ca numarul copiilor aflati in scoala secundara este de 36 de milioane iar in scoala primara sunt 24 de milioane. Multi dintre ei vor fi expusi retelelor sociale de la o varsta frageda.
Este de asteptat ca cele 27 de state membre sa incorporeze initiativa in discursul lor national, in acelasi mod in care au facut-o in trecut cu campaniile de siguranta rutiera. Breton, considerat unul dintre cei mai puternici comisari de la Bruxelles, spera ca amenintarea cu o amenda de pana la 6% din veniturile globale sau o interdictie totala de a opera in UE se va dovedi un stimulent suficient pentru a se asigura ca vor respecta noile obligatii legale.
Existau deja semne pozitive ca unii dintre gigantii sociali se vor conforma, a spus el. Meta, proprietarul Facebook si Instagram, au anuntat ca deja au angajat 1.000 de persoane pentru a pune in aplicare DSA.
„Cea mai mare speranta a mea, desigur, este ca nu va trebui sa sanctionam. Dar sanctiunile sunt aici pentru a fi aplicate, atunci cand este nevoie. Nu voi ezita sa fac asta, pentru ca am primit aceasta putere de la legislatorii nostri si o voi aplica”, a avertizat el.
Comisarul se afla acum in proces de intalnire cu ministrii educatiei din statele membre.
Breton spune ca DSA va „alunga” criminalii din spatele unora dintre cele mai flagrante continuturi online, inclusiv abuzul sexual asupra copiilor si materialele care interfereaza cu alegerile.
UE se va baza pe companiile de tehnologie, dar si pe utilizatori pentru a semnala orice dezinformare sau stiri false, sistemul urmand sa fie testat la alegerile din Slovacia si Polonia care vor avea loc in urmatoarele cateva saptamani.
Politico a scris recent ca Breton, care detine mai multe portofolii, inclusiv materii prime critice, piata interna, securitatea cibernetica si neutralitatea climatica, ar urmari sa devina succesorul Ursulei von der Leyen in functia de presedinte al Comisiei Europene.
Intrebat despre acest lucru, francezul a spus pentru The Guardian ca este fericit unde se afla. „Sunt foarte zen [in privinta viitorului]”, a spus el, inainte de a adauga, enigmatic: „Am invatat sa nu-mi pun niciodata o intrebare care nu are raspuns.”