Comisia Europeana va propune pe 5 martie mai multe modalitati de a stimula industria europeana de aparare si de a o trece la o „economie de razboi”, ca raspuns la razboiul Rusiei in Ucraina, relateaza Reuters, citand oficiali europeni.
Comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, va prezenta membrilor UE propuneri specifice pentru a face achizitii comune de la companiile europene de armament si pentru a creste capacitatile de productie ale acestor firme, potrivit oficialilor.
Vestea vine pe fondul ingrijorarilor de pe batranul continent ca SUA ar putea sa nu fie un partener de incredere pentru securitatea europeana si in sustinerea Ucrainei daca Donald Trump va castiga viitoarele alegeri prezidentiale.
„Trebuie sa schimbam paradigma si sa trecem la o economie de razboi. Acest lucru inseamna ca industria europeana de aparare trebuie sa isi asume mai multe riscuri, cu sprijinul nostru”, a comentat Breton.
„In actualul context geopolitic, Europa trebuie sa isi asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, indiferent de rezultatul alegerilor aliatilor nostri americani din patru in patru ani”, a mai spus el.
Trump a starnit indignare in tara si in strainatate cand a declarat ca va incuraja Rusia sa faca „ce naiba vrea” cu membrii NATO care nu ating pragul de 2% din cheltuielile de aparare.
In timp ce presedintele SUA, Joe Biden, a calificat remarcile lui Trump drept „periculoase” si „neamericane”, comentariile au determinat discutii intre oficialii europeni cu privire la nevoia de autonomie in materie de securitate.
Performantele industriei europene de aparare, mai ales cand vine vorba de sprijinirea Ucrainei, au fost slabe, UE nereusind sa isi respecte promisiunea de a livra 1 milion de proiectile de artilerie intre martie 2023 si 2024. Dupa ce a furnizat doar aproximativ jumatate din munitiile promise, Bruxelles-ul a decalat termenul limita pentru sfarsitul acestui an.
Una dintre propunerile lui Breton includea obligarea companiilor europene de armament sa acorde prioritate comenzilor europene in perioade de criza sau infiintarea unei versiuni europene a programului american Foreign Military Sales, care ajuta alte guverne sa cumpere de la companii americane, scrie Reuters.
Comisarul va propune un pachet de finantare de 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2027 si va fi creat un cadru legal pentru contributii suplimentare.
Oficialii UE au declarat pentru Reuters ca doresc sa includa Ucraina in schema de achizitii pentru a sprijini impreuna capacitatea de productie.
„Misiunea noastra aici este de a trata Ucraina aproape ca pe un echivalent al unui stat membru”, a declarat un oficial anonim.
Propunerile ar trebui sa fie aprobate de toate cele 27 de state membre si de Parlamentul European.
Foto: Deposit Photos
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…