pagina verde

UE va forta companiile din industria produselor cosmetice sa plateasca pentru a reduce poluarea cu microplastic

Companiile din industria produselor cosmetice vor trebui sa plateasca mai mult pentru a curata urmele poluarii cu microplastic dupa ce negociatorii UE au incheiat un nou acord pentru tratarea apelor uzate, potrivit The Guardian.

Conform proiectelor care urmeaza principiul „poluatorul plateste”, companiile care vand medicamente si produse cosmetice vor trebui sa acopere cel putin 80% din costurile suplimentare necesare pentru a scapa de poluantii minusculi care murdaresc apele uzate urbane. Guvernele vor plati restul, au spus membrii blocului, intr-un efort de a preveni ca produsele vitale sa devina prea scumpe sau rare.

Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu al blocului, a declarat ca masurile vor proteja cetatenii de deversarile daunatoare de produse farmaceutice si cosmetice care ajung in corpurile de apa. „Acest lucru ne va face apa mai curata si ne va proteja sanatatea”, a spus el.

Regulile, care au fost agreate de Parlamentul European si de Consiliul UE, dar care nu au fost inca adoptate in mod oficial, stabilesc noi standarde pentru micropoluanti. De asemenea, ele extind domeniile reglementate de lege.

Pana in 2035, statele membre UE vor trebui sa elimine materia organica din apele uzate urbane inainte de a o elibera in mediu in toate comunitatile cu peste 1.000 de locuitori. Pana in 2045 vor trebui sa elimine azotul si fosforul din toate statiile de epurare care deservesc mai mult de 10.000 de persoane, daca exista un risc pentru mediu sau sanatate. Ei vor trebui, de asemenea, sa adauge un pas suplimentar pentru a elimina un „spectru larg” de micropoluanti, potrivit parlamentului european.

Guvernele vor trebui, de asemenea, sa monitorizeze apele uzate pentru microplastice, substante per- si polifluoroalchilice (PFAS) „substante chimice eterne” si indicatori cheie de sanatate, cum ar fi rezistenta antimicrobiana.

Dar statele membre au intarziat sa puna in aplicare regulile existente pentru tratarea apelor uzate.

Luna trecuta, Comisia Europeana a trimis Spania in fata Curtii Europene de Justitie pentru nerespectarea normelor existente privind apele uzate in 225 de comunitati.

Acordul urmeaza sa creasca diferentele dintre protectia mediului in UE si in Marea Britanie de la Brexit. La inceputul acestei luni, The Guardian a dezvaluit ca Regatul Unit ramane in urma fata de UE in aproape toate domeniile de reglementare a mediului si ca industria apei a amanat planurile de abordare a crizei de poluare a apelor uzate din tara.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

4 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

4 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

4 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

4 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

4 luni ago