UE suspenda banii pentru PNRR-ul Bulgariei: „Sofia nu si-a indeplinit angajamentele”
Bulgaria nu va primi a doua transa de 653 de milioane euro in cadrul planului de redresare si rezilienta din cauza reformelor neterminate, un rezultat direct al crizei politice aflate in desfasurare in ultimii patru ani, relateaza Euractiv.
Comisia Europeana a anuntat ca plata a fost suspendata timp de sase luni, deoarece Bulgaria nu si-a indeplinit angajamentele privind reformele energetice, anticoruptie si achizitii publice.
Bulgaria are o luna pentru a raspunde evaluarii preliminare a Comisiei de a bloca banii.
Inghetarea platii va face o noua gaura in bugetul Bulgariei pentru 2024, in timp ce tara se lupta sa-si limiteze deficitul bugetar la 3% pentru a intra in zona euro in 2025.
Daca institutiile de la Sofia nu implementeaza reformele necesare in termen de sase luni, Comisia ar putea decide sa taie fondurile de redresare ale Bulgariei.
Sofia are dreptul la 5,69 miliarde EUR subventii UE in cadrul Planului de redresare si rezilienta. Tara a primit doar 1,37 miliarde de euro, prima plata. Daca planul ar fi fost implementat la timp, Bulgaria ar fi primit pana acum un total de 4,3 miliarde de euro.
Parlamentul bulgar a blocat liberalizarea pietei energetice promisa Bruxelles-ului, pe fondul temerilor politicienilor cu privire la o crestere brusca a preturilor la energie electrica in gospodarii. Bulgaria s-a angajat sa liberalizeze pe deplin piata, inclusiv pentru consumatorii casnici, pana la sfarsitul anului 2023.
O alta promisiune neindeplinita este promovarea producerii de energie electrica din surse regenerabile (SRE), in prezent tinta atacurilor propagandei pro-ruse pe retelele de socializare bulgare.
A treia promisiune neindeplinita a Bulgariei este lipsa unei foi de parcurs catre neutralitatea climatica legata de inchiderea centralelor pe carbune pana in 2038. Parlamentarii partidului radical pro-rus Renasterea si populistii de la „Acesta e poporul” au blocat o rezolutie in acest sens in ultima sesiune a parlamentului precedent, chiar rupand cablurile de la microfoane in timpul dezbaterii.
De asemenea, Bulgaria nu a reusit sa adopte reformele anticoruptie necesare. Inca nu a fost ales un nou presedinte sau membri ai noii comisii anticoruptie.
Viceprim-ministrul interimar si ministrul de Finante Liudmila Petkova a avertizat ca acest lucru ar putea costa Bulgariei miliarde de fonduri UE pierdute si daune grave la bugetul national.
Tara este, de asemenea, singura din UE care nu si-a prezentat inca planul in cadrul capitolului RePowerEU, care finanteaza masuri pentru obtinerea independentei energetice fata de Rusia.