externe

UE interzice distrugerea hainelor nevandute. Ce materiale vor trebui sa fie folosite in viitor pentru imbracaminte si incaltaminte

Negociatorii din Parlamentul European si din statele membre ale UE au ajuns marti la un acord pentru a impiedica marile grupuri de retail sa distruga hainele si incaltamintea nevandute, relateaza Deutsche Welle.

Bruxelles-ul incearca sa abordeze problema consumului de textile in Europa, care are al patrulea cel mai mare impact asupra mediului si a schimbarilor climatice, dupa alimente, locuinte si transporturi.

Desi, in principiu, interdictia va incepe dupa doi ani pentru intreprinderile mari, au fost convenite exceptii pentru intreprinderile mici, precum si o perioada de tranzitie de sase ani pentru intreprinderile mijlocii.

Ultimul acord vine ca parte a unei initiative mai ample, dupa ce Comisia Europeana a propus modificari ale asa-numitelor norme de proiectare ecologica ale blocului.

Astfel, produsele ar deveni mai durabile si mai usor de reutilizat, reparat si reciclat, reducand consumul de resurse precum energia si apa.

Europarlamentarul Alessandra Moretti, care a introdus legislatia in Parlament, a declarat: „Este timpul sa punem capat modelului de ‘a lua, a face, a arunca’, care este atat de daunator pentru planeta noastra, sanatatea si economia noastra”.

„Noile produse vor fi concepute intr-un mod care sa aduca beneficii tuturor, sa respecte planeta si sa protejeze mediul inconjurator”, a mai spus ea.

Comisia va avea, de asemenea, puterea de a extinde interdictia la alte produse nevandute, in afara de imbracaminte si incaltaminte.

Detaliile complete ale cerintelor pentru alte produse nu au fost inca finalizate, Parlamentul si statele membre trebuind sa aprobe oficial acordul, desi se crede ca aceasta este o formalitate.

Potrivit acordului, Comisia Europeana poate emite cerinte obligatorii din punct de vedere juridic pentru a face mai ecologice bunuri precum mobila, anvelopele, detergentii, vopselele si produsele chimice. De asemenea, bunurile trebuie sa fie vandute cu un „pasaport digital al produsului”, care ar putea fi un cod QR, pentru a-i ajuta pe consumatori sa faca alegeri in cunostinta de cauza.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago