UE da ULTIMATUM Greciei: Daca nu isi intareste frontierele in fata REFUGIATILOR va fi suspendata din Schengen

externe

Uniunea Europeana a dat vineri un ultimatum Greciei, oferindu-i un interval de 3 luni in care sa repare „deficientele grave” in gestionarea fluxului de imigranti la frontierele externe ale UE. In caz contrar, statele membre Schengen vor putea sa reintroduca controalele la granite pentru un interval de doi ani, informeaza AFP citand surse europene.

UE considera ca situatia actuala pune in pericol existenta spatiului Schengen.

Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, decizia a fost adoptata de catre consiliul UE in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Finante desfasurate la Bruxelles, au precizat surse europene pentru agentia de presa citata.

Daca recomandarile facute de Comisie nu sunt puse in aplicare in mod satisfacator, executivul european poate propune, intr-un interval de 3 luni, reintroducerea controalelor la granitele din interiorul spatiului Schengen, o masura inedita.

O sursa UE a declarat pentru Reuters ca votul din consiliu a trecut in pofida opozitiei din partea Atenei. Solicitarea ii ofera Atenei 3 luni sa implementeze 50 de recomandari pentru a intari verificarile la granita. Cum implementarea pare putin probabila, va putea fi declansata activarea fara precedent a prevederilor care permit statelor membre sa reintroduca controalele la granitele interne sin Schengen pentru un interval de pana la 2 ani.

Oficialii UE sustin ca masura nu intentioneaza sa izoleze sau sa stigmatizeze Grecia, ci sa se asigure ca controalele de la granitele de pe teritoriul UE, inclusiv cele dintre Germania si Austria, pot sa ramana in vigoare fara sa incalce legea dupa expirarea derogarilor bazate pe alte prevederi din codul Schengen.

Aceste controale in zona Schengen sunt limitate la sase luni in perioade normale.

Acest interval ajunge insa la capat pentru unele tari, iar fluxul de migranti nu pare sa slabeasca. Germania, spre exemplu, care face parte dintre primele tari care au reintrodus controalele, ar trebui sa le suprime in mai.

Statele membre, reunite lla sfarsitul lunii ianuarie la Amsterdam, au cerut Comisiei sa activeze procedura care ofera posibilitatea prelungirii controalelor pana la doi ani. Este vorba de o masura exceptionala prevazuta in Codul Schengen (articolul 26).

In prezent, sase state membre Schengen (din 26) au reintrodus controale provizorii, fara a-si inchide insa granitele. Cinci (Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Norvegia) au facut-o cu speranta de a controla mai bine fluxul de migranti, iar unui (Franta) ca reactie la amenitarea terorista.

Peste 850.000 de imigranti extracomunitari au tranzitat in 2015 teritoriul Greciei in drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

Austria a propus suspendarea Greciei din Schengen pana la securizarea frontierei maritime cu Turcia, pledand, alaturi de Germania, Belgia, Suedia si Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare in spatiul de libera circulatie, pentru oprirea imigratiei. Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau recent ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a atras atentia ca o eventuala suspendare a Spatiului Schengen va pune in pericol proiectul Uniunii Europene.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: