externe

Ucraina i-a ajutat pe rebelii sirieni sa-l rastoarne pe Assad. Washington Post dezvaluie cum s-au implicat serviciile secrete ucrainene

Rebelii sirieni care au ajuns la putere la Damasc au primit drone si sprijin din partea ofiterilor de informatii ucraineni care incercau sa submineze Rusia si aliatul sau Siria, relateaza The Washington Post.

Serviciul secret sl Armatei ucrainene a trimis aproximativ 20 de operatori de drone cu experienta si aproximativ 150 de drone FPV la cartierul general al rebelilor din Idlib din Siria in urma cu 4 pana la 5 saptamani pentru a ajuta Hayat Tahrir al-Sham, principalul grup rebel cu sediul acolo.

Asistenta Kievului a jucat doar un rol modest in rasturnarea presedintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit surselor de informatii occidentale. Dar a fost remarcabil ca parte a unui efort mai larg ucrainean de a lovi in secret operatiunile rusesti din Orientul Mijlociu, Africa si in interiorul Rusiei.

Programul de asistenta al Ucrainei in Siria nu a fost un secret, desi inalti oficiali ai administratiei Biden au sustinut in mod repetat ca nu cunosteau acest lucru. „Motivatia Ucrainei este evidenta: in fata unui atac rusesc in interiorul tarii lor, serviciile secrete ucrainene au cautat alte fronturi unde sa loveasca Rusia”, se spune in articol.

Ucrainenii si-au anuntat deschis intentiile. Intr-un articol din 3 iunie, The Kyiv Post a citat o sursa din serviciul de informatii militare al Ucrainei: „de la inceputul anului, rebelii [sirieni], sprijiniti de agenti ucraineni, au provocat numeroase distrugeri instalatiilor militare rusesti din regiune”.

Articolul spunea ca operatiunea din Siria a fost efectuata de o unitate speciala cunoscuta sub numele de Khimik (chimist in ucraineana) din cadrul Serviciului secret al Armatei ucrainene, „in colaborare cu opozitia siriana”.

Oficialii rusi se plang de actiunile fortelor paramilitare ucrainene in Siria de cateva luni.

Operatiunea din Siria nu este singurul caz in care serviciile secrete ucrainene opereaza in strainatate impotriva rusilor. In august, Ucraina i-a ajutat pe rebelii din nordul Mali sa intinda o capcana mercenarilor rusi din grupul Wagner. Atacul din 27 iulie a ucis 84 de luptatori Wagner si 47 de malieni.

Andrii Iusov, reprezentant al Serviciului secret al Armatei ucrainene, a declarat cateva zile mai tarziu ca rebelii malieni au primit informatiile necesare, si nu doar informatii, care au permis o operatiune militara de succes impotriva rusilor. Dupa atac, Mali a rupt relatiile diplomatice cu Ucraina.

In aprilie 2023, Budanov a promis ca Ucraina ii va urmari pe rusi vinovati de crime de razboi in orice parte a lumii.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago