externe

Ucraina contraataca in Bahmut, in timp ce Rusia se cearta cu Wagner

In cea de-a 63-a saptamana de razboi, Ucraina a declarat ca fortele sale armate au strapuns formatiunile rusesti de la nord-vest de Bahmut, orasul pe care fortele Moscovei incearca sa il cucereasca de noua luni, scrie Reuters, preluata de Aljazeera.

Imagini geolocalizate au aratat trupele ucrainene contraatacand in apropiere de Hromove si Bila Hora, asezari la vest si sud-vest de Bahmut pe care fortele rusesti au incercat sa le cucereasca pentru a incercui orasul.

Surse ucrainene au afirmat ca fortele lor au avansat 2,6 km de-a lungul unui front de 3 km latime, distrugand companiile a 6-a si a 8-a ale Brigazii 72 de puscasi motorizati.

Evgheni Prigojin, finantatorul grupului de mercenari Wagner, care a condus ofensiva din oras, a parut sa confirme retragerea rusilor. La 9 mai, el a declarat ca o unitate rusa si-a abandonat pozitia in apropiere de Bahmut din cauza „prostiei” comandantilor.

„Astazi, se face totul pentru ca linia frontului sa se prabuseasca. Astazi, una dintre unitatile Ministerului Apararii a fugit de unul dintre flancurile noastre, abandonandu-si pozitiile. Toata lumea a fugit”, a declarat Prigojin.

A fost un esec rar pentru fortele rusesti, care pe 5 mai avansasera spre Hromove. Doua zile mai tarziu, acestea au avansat din nou intr-o zona aflata la 15 km nord de Bahmut.

Fortele rusesti au organizat zeci de asalturi in oras si, dupa spusele Moscovei, au avansat cu cateva strazi. Aparatorii ucraineni ocupa un perimetru tot mai mic in suburbiile vestice.

Bahmut este cea mai sangeroasa batalie din razboi pentru ambele parti. In cele noua luni cat a durat, a costat Rusia pana la 100.000 de victime, a estimat purtatorul de cuvant al fortelor estice ucrainene, Serhii Cerevati – jumatate din pierderile totale estimate.

Generalii de top ai Rusiei au parut sa ezite in determinarea lor de a captura orasul, ingrijorati de apararea unui front de 800 km impotriva unei contraofensive ucrainene asteptate. Ucraina a declarat ca a antrenat si echipat 12 batalioane mecanizate.

Prigojin a amenintat ca-si va retrage fortele, plangandu-se ca Ministerul rus al Apararii i-a lipsit pe oamenii sai de obuze de artilerie, ceea ce a costat vieti.

La 5 mai, Prigojin a inregistrat un mesaj deschis catre sefii apararii rusesti in care a anuntat ca isi retrage oamenii din Bahmut.

„La 10 mai 2023, suntem obligati sa transferam pozitiile din asezarea Bahmut catre unitatile Ministerului Apararii si sa retragem ramasitele Wagner in taberele logistice pentru a ne linge ranile. Retrag unitatile Wagner din Bahmut pentru ca, in lipsa munitiilor, sunt condamnate sa piara fara sens”, a declarat Prigojin.

Rusia „probabil ca a deprioritizat Bahmut”

Intr-o inregistrare video separata, in care statea alaturi de zeci de cadavre despre care a spus ca sunt luptatori Wagner, Prigojin a dezlantuit injurii la adresa conducerii militare.

„Furia sa vizibila si viscerala sugereaza ca [ministerul rus al apararii] a deprioritizat probabil Bahmut si a mutat accentul operational in alta parte in teatrul de operatiuni, in moduri care pot compromite serios capacitatea lui Wagner de a opera eficient”, a scris Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul la Washington.

Seful apararii ruse, Serghei Soigu, i-a spus colonelului-general A Kuzmenkov, responsabil cu logistica, „sa tina sub control special problemele legate de aprovizionarea continua si ritmica a trupelor din zonele unei operatiuni militare speciale cu toate armele si echipamentele militare necesare”, a precizat Ministerul Apararii.

„Fortele rusesti au incetat in mare parte operatiunile ofensive pe intreg teatrul de operatiuni, ceea ce inseamna probabil o tranzitie la defensiva. Ar fi o decizie sanatoasa din punct de vedere operational ca Ministerul rus al Apararii sa inceapa sa retina si sa stocheze munitii si provizii pentru a se pregati pentru orice actiune de contraofensiva ucraineana”, a precizat Institutul.

Centrul de presa militara din Ucraina a declarat ca fortele rusesti stocheaza arme in asteptarea unei contraofensive ucrainene.

„Inamicul si-a concentrat principalele eforturi asupra pregatirii active pentru a respinge o posibila contraofensiva”, a declarat acesta.

La 6 mai, liderul fortelor cecene Ramzan Kadirov a cerut permisiunea Ministerului rus al Apararii sa isi elibereze oamenii de la datorie in diferite puncte de pe front, pentru ca acestia sa poata prelua pozitiile lui Wagner in Bahmut.

In aceeasi zi, Prigojin i-a cerut in scris lui Soigu sa ii inlocuiasca mercenarii pana la miezul noptii de 10 mai. Dar a doua zi a spus ca a primit promisiuni de mai multa munitie, desi doar o zecime din ceea ce a cerut.

Acele munitii au venit cu amenintarea ca Prigojin va fi considerat vinovat de „tradare fata de patrie” daca se va retrage din Bahmut, a spus el.

„Prigojin si Kadirov probabil ca au santajat efectiv Ministerul rus al Apararii pentru a aloca resurse fortelor Wagner din Bahmut”, a declarat ISW. Dar santajul a mers in mod clar in ambele sensuri.

Ucraineanul Cerevati a crezut ca Prigojin a incercat doar sa isi acopere esecurile, spunand ca fortele rusesti trageau 25.000 de obuze pe zi in Bahmut si Liman, cele mai active fronturi.

„Astfel de declaratii ale sefului PMC Wagner sunt cel mai probabil legate de faptul ca si-a asumat prea multe promisiuni privind capturarea Bahmut si vine cu aceste prostii despre foametea de munitie, deoarece, in afara de pierderea de efective, nu exista nicio victorie in spatele sau”, a declarat Cerevati.

Daca Prigojin a primit mai multe resurse, acest lucru nu pare sa-i imbunatateasca starea de spirit. Intr-o discutie despre munitie, el a parut sa-l compare pe Soigu cu o figura de „bunic fericit” care „crede ca este bun”… dar se dovedeste a fi un „magar complet”.

Tot mai multe natiuni si organizatii internationale considera Wagner un grup terorist. Parlamentul francez l-a desemnat organizatie terorista la 10 mai si a indemnat Uniunea Europeana sa faca acelasi lucru. Parlamentul European a facut-o, la fel si Statele Unite. Se pare ca si Regatul Unit planuieste aceasta miscare.

„Ei ucid si tortureaza. Masacreaza si jefuiesc. Intimideaza si manipuleaza cu o impunitate aproape totala”, a declarat in fata parlamentului legiuitorul francez Benjamin Haddad. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a multumit pentru aceasta pozitie.

Contraofensiva

Munitia de artilerie s-a aflat, de asemenea, in centrul efortului Europei de a sprijini Ucraina.

La 4 mai, Comisia Europeana a adoptat Legea privind sprijinul pentru munitie (ASAP) pentru a accelera productia si transferul de munitie catre Ucraina. Parlamentul European a accelerat adoptarea acestuia pentru a fi votat pana la 1 iunie. Ar putea sa treaca si luna iulie pana cand Consiliul European ii va da aprobarea finala.

UE a prevazut in buget 1 miliard de euro pentru a ajuta statele membre sa refaca stocurile de obuze pe care le trimit Ucrainei.

Obiectivul Europei este de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie in decurs de un an.

Numai SUA au furnizat 2,8 milioane de obuze de artilerie de diferite calibre, iar la 9 mai, Pentagonul a anuntat un nou pachet de ajutor militar de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Acesta a inclus proiectile de artilerie de 155 mm si intretinerea artileriei, dar si sisteme de aparare antiaeriana si munitie, rachete lansate de drone si sisteme care vor integra apararea antiaeriana existenta a Ucrainei cu sistemele de aparare antiaeriana pe care le primeste de la aliatii din NATO.

Este posibil ca Ucraina sa fi inceput sa inainteze discret in zonele ocupate slab aparate. Ministerul rus al Apararii a recunoscut la 7 mai ca fortele ucrainene au ocupat insule in delta raului Nipru, lucru despre care s-a vorbit pentru prima data la 20 aprilie.

De asemenea, Ucraina a declarat ca a doborat o racheta hipersonica rusa deasupra capitalei Kiev, folosind un sistem de aparare antiaeriana Patriot, recent achizitionat de SUA, in ceea ce ar fi o premiera in ceea ce priveste capacitatea sa de a intercepta una dintre cele mai moderne arme ale Moscovei.

Racheta KH-47 Kinzhal este o racheta balistica lansata din aer cu o raza de actiune de pana la 2.000 km si zboara cu o viteza de 10 ori mai mare decat cea a sunetului, ceea ce o face greu de interceptat.

Comandantul Fortelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, a declarat pe Telegram ca Kh-47 a fost lansata de un avion MiG-31K de pe teritoriul rusesc si a fost doborata cu o singura racheta Patriot.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago