Zeci de mii de oameni au protestat, in Insulele Canare, cerand o regandire urgenta a strategiei turistice a arhipelagului spaniol si o inghetare a numarului de vizitatori, argumentand ca modelul vechi de decenii a facut viata inaccesabila si nesustenabila din punct de vedere ecologic pentru rezidenti, potrivit The Guardian.
Protestele, care au loc sub mottoul „Canarias tiene un limite” – Canarele au o limita – sunt sustinute de grupuri ecologiste printre care Greenpeace, WWF, Ecologists in Action, Friends of the Earth si SEO/Birdlife.
„Am ajuns in punctul in care echilibrul dintre utilizarea resurselor si bunastarea populatiei de aici s-a rupt, mai ales in ultimul an”, a declarat Victor Martin, purtator de cuvant al grupului Canarias se Agota (Canarelor le-a ajuns) care a ajutat la coordonarea protestelor de sambata pe cele opt insule.
Unsprezece membri ai Canarias se Agota sunt deja in greva foamei de o saptamana pentru a protesta impotriva constructiei a doua resorturi mari de lux in sudul Tenerife, pe care le descriu drept ilegale si total inutile.
Politia a declarat ca 20.000 de persoane s-au prezentat la demonstratii, dar organizatorii au estimat cifra mai aproape de 50.000, a declarat televiziunea publica TVE din Spania.
„Nu suntem impotriva turismului. Cerem sa schimbe acest model care permite o crestere nelimitata a turismului”, a declarat pentru TVE unul dintre protestatari.
Protestatarii s-au adunat si la Madrid si Barcelona pentru a-si arata sprijinul pentru mitingurile din Insulele Canare, a declarat televiziunea publica.
Anul trecut, 13,9 milioane de oameni au vizitat insulele, care au o populatie de 2,2 milioane. Turismul reprezinta aproximativ 35% din PIB-ul arhipelagului – aducand 16,9 miliarde de euro doar in 2022 – dar localnicii spun ca industria duce la o criza a resursele naturale.
Cifrele Institutului National de Statistica din Spania arata ca 33,8% dintre locuitorii Canarelor sunt expusi riscului de saracie sau excluziune sociala, cea mai mare proportie pentru orice regiune, cu exceptia Andaluziei.
Potrivit lui Martin, concentrarea continua a guvernului regional asupra turismului intr-un moment in care urgenta climatica duce la reduceri ale aprovizionarii cu apa nu are sens.
„Cererea este in crestere in zonele urbane unde sunt mai multi turisti. Avem o iarna foarte uscata si in Tenerife a fost deja declarata stare de urgenta din cauza secetei. Vor fi restrictii daca nu mai ploua luna aceasta, dar aici sunt 36 de grade Celsius acum. Toate acestea sunt nesustenabile si inseamna ca nici macar nu vom putea mentine nivelurile normale ale turismului. Si totusi autoritatile si afacerile de aici incearca sa ramana cu acest model”, a spus el.
Situatia locuintelor din multe parti ale arhipelagului este, de asemenea, grava din cauza preturilor ridicate, a salariilor mici, a lipsei de locuinte publice si a crizei continue a costului vietii, a spus Martin. „Mi-am dat seama ca am atins limita cand am vazut cameriste sau chelneri locuind in baraci. Salariile sunt atat de mici incat nu acopera costurile de baza ale vietii, in special in criza actuala, care este globala, dar a fost resimtita puternic in Canare, deoarece trebuie practic sa importam totul”, a adaugat purtatorul de cuvant.
El a insistat ca miscarea de protest nu a fost antituristica. „Problema nu sunt turistii. Este un model care a fost construit in jurul si cu coniventa unei clase de afaceri care nu vrea sa asculte ce trebuie facut si cu o clasa politica care serveste acea clasa de afaceri in loc sa serveasca toti cetatenii”, a spus el.
El a spus ca este nevoie urgenta de o regandire completa a modelului de turism al Canarelor. „Ceea ce cerem este foarte simplu. Avand in vedere ca turismul este principala activitate economica si cauza tuturor acestor probleme, dorim o oprire imediata a acestor doua mega-proiecte”, a spus el despre constructiile din Tenerife.
„Vrem, de asemenea, un moratoriu turistic care sa duca la un studiu al sarcinii pe care o poate suporta fiecare insula si care sa determine daca am depasit deja punctul critic. In zonele in care exista o suprasolicitare, dorim sa vedem o etapa de descrestere a activitatii economice in beneficiul resurselor naturale. In caz contrar, ai un model existent de care beneficiaza doar foarte putini oameni”, a adaugat Martin.
Potrivit purtatorului de cuvant, un studiu adecvat al problemelor din Canare ar putea avea repercusiuni globale. „Aceasta regandire a modelului turistic ar putea pune Canarele pe harta ca exemplu de dezvoltare durabila a turismului. Am putea fi cunoscuti pentru ceva pozitiv in loc de ceva negativ”, a spus el.
Fernando Clavijo, presedintele regional al Insulelor Canare, a declarat ca administratia sa ia deja masuri. „Toate actiunile pe care le-a intreprins acest guvern s-au bazat pe o revizuire a acestui model. Modelul turistic Canare este unul de succes, dar evident, ca si in orice, exista lucruri care ar putea fi perfectionate”, le-a spus el reporterilor in aceasta saptamana.
Turismul excesiv a devenit o problema majora in multe orase si regiuni spaniole, declansand proteste si reactii in Barcelona si determinand autoritatile din Sevilla sa ia in considerare taxarea vizitatorilor pentru a explora celebra Plaza de Espana a orasului andaluz.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…