In urma cu cateva saptamani, odata cu atentatul de la Suruc, Turcia a intrat oficial in razboi impotriva Gruparii Teroriste Statul Islamic (ISIS). Doar ca, recent, regimul de la Ankara a inclus printre tintele bombardamentelor sale si pozitii kurde. Time.com face o analiza succinta a situatiei, prezentand 5 motive care i-au impins pe turci la razboi.
1. Economia fragila
Pana nu demult, economia Turciei s-a dovedit extrem de puternica, numarandu-se printre liderii in continua crestere, fiind etichetata drept una dintre economiile emergente ale lumii. Dupa boom-ul economic din 2010, cand a inregistrat o rata anuala de crestere de 9,2%, ritmul de crestere economica a incetinit brusc, in 2013, Produsul Intern Brut scazand dramatic, la 4,1 procente. Pentru 2015 cresterea economica estimata este de cel mult 3%, in vreme ce somajul a ajuns la 11 procente, cel mai ridicat din ultimii cinci ani.
Inceperea razboiului nu va ajuta mai mult ca sigur economia, cu atat mai mult cu cat razboiaiele, in special cele pe perioada determinata, costa. In schimb, sustin analistii time.com, razboiul va distrage atentia turcilor de la declinul economic in care se afla tara lor.
2. Decaderea principalului partid
Declinul economic a venit la pachet si cu scaderea popularitatii uneia dintre principalele formatiuni politice a Turciei, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), din care face parte si presedintele Recep Erdogan. Sustinut de AKP, Erdogan a castigat alegerile in 2011, intr-un moment in care economia tarii duduia. In patru ani insa, popularitatea lui Erdogan a scazut de la 71 de procente, la 37,5 procente, potrivit celor mai recente sondaje. Sustinerea fata de AKP a scazut si ea dramatic, ajungand la 10% la alegerile din iunie, ceea ce a dus la pierderea, dupa 13 ani, a majoritatii guvernamentale.
In prezent, AKP trebuie sa aleaga intre a incheia o intelegere cu un partid din opozitie pentru a realiza un guvern de coalitie sau sa ceara alegeri anticipate si sa incerce sa recastige majoritatea. Aderarea la razboiul impotriva ISIS serveste in doua directii: pe de o parte arunca o pata asupra HDP, cea mai importanta formatiune politica pro-kurda, prin asocierea acesteia cu gruparile separatiste kurde acuzate de terorism si zgandare sentimentul nationalist pentru a face rost de voturile celor de extrema dreapta.
3. Refugiatii sirieni din Turcia
Turcia ofera in prezent adapost pentru aproape doua milioane de refugiati sirieni, alti 500.000 fiind prognozat sa ajunga aici pana la sfarsitul lui 2015. Cu alte cuvinte, mai mult de jumatate din cei patru milioane de sirieni care au fugit din tara in urma razboiului sunt acum in Turcia. Ankara a stabilit 25 de tabere de refugiati. Gazduirea acestora ar fi costat tara nu mai putin de 5,6 miliarde de dolari de la inceputul crizei si pana acum. Tinand cont de economia tot mai fragila a tarii nu se stie cat va mai putea continua Turcia sa sustina povara refugiatilor. Cu cat se incheie mai rapid luptele din Siria, cu atat mai repede se pot intoarce refugiatii acasa.
4. Relatia violenta cu PKK
Situatia a devenit si mai tulbure dupa atacul sinucigas cu bomba de la 20 iulie, din orasul turcesc Suruc, in urma caruia au murit 32 de oameni. Victimele erau simpatizanti ai Partidului Muncitorilor Kurzi (PKK), principala formatiunea separatista din Turcia afiliata YPG, grupul kurd care lupta impotriva ISIS.
Presedintele Recep Erdogan ar fi declarat razboi ISIS pentru a scapa de criticile potrivit carora nu este suficient de aspru in combaterea terorismului, insa atentatul vorbeste mai degraba despre vechea relatie tensionata dintre turci si kurzi. Kurzii sunt o minoritate etnica insemnata totusi si care a luptat decenii la rand pentru castigarea independentei. 40.000 de oameni ar fi murit in urma conflictului dintre turci si kurzi in ultimii 40 de ani. Un acord reciproc de incetare a focului a fost incheiat in martie 2013, insa acesta nu a durat prea mult. Potrivit autoritatilor turce, PKK este autorul a peste 2.000 de acte de violenta numai in 2015.
5. Razboi impotriva cui mai exact?
Potrivit time.com, este evident faptul ca Ankara se teme de progresul pe care il fac in Siria luptatorii kurzi impotriva ISIS si a lui Assad si care ar alimenta visurile de independenta ale kurzilor din Turcia. Ca raspuns la atacul cu bomba de la Suruc, politia turca a lansat raiduri in toata tara, retinand in doar cateva zile peste 1.300 de persoane suspectate de apartenernta la gruparea islamista Statul Islamic. Cu toate acestea, numarul militantilor PKK retinuti este cu mult mai mare decat ai celor ISIS, raportul fiind de 6 la 1. In perioada 23-26 iulie, 75 de avioane turcesti au efectuat misiuni impotriva a 400 de tinte PKK si a doar trei tinte ISIS.
Aderarea la razboiul impotriva ISIS ii va asigura Turciei acoperirea de care are nevoie ca sa bombardeze sediile separatistilor kurzi aflate de-a lungul granitei cu Turcia. Si se pare ca Washingtonul este dispus sa ignore atacurile asupra kurzilor in schimbul accesului pe care l-a primit la baza aeriana de la Incirlik, utila pentru a bombarda ISIS in interiorul Irakului.
Doar timpul va fi cel care va hotari daca strategiile politice si militare dintre Turcia si America sunt echitabile.
Foto: independent.co.uk
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…