In urma cu aproximativ sase luni, rebelii sirieni au informat Turcia despre planurile lor de a rasturna regimul lui Bashar al-Assad. Ankara a aprobat in mod tacit aceste actiuni, dar a refuzat oficial sa sustina ofensiva, relateaza Reuters.
Guvernul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan s-a abtinut anterior sa sustina astfel de operatiuni, temandu-se de un nou val de refugiati la granita de nord a tarii. In 2020, Turcia a incheiat un acord cu Rusia pentru a reduce ostilitatile din nord-vestul Siriei. Cu toate acestea, potrivit unor surse, pozitia Ankarei s-a schimbat dupa ce Bashar al-Assad a respins in mod repetat incercarile lui Erdogan de a obtine o solutie politica a conflictului sirian.
Una dintre sursele din opozitia siriana a spus ca planurile ofensive au fost predate Turciei dupa esecul negocierilor dintre Ankara si Damasc. Rebelii au cerut Turciei sa nu intervina, subliniind ca abordarile anterioare pentru rezolvarea conflictului au fost neconcludente.
„Cealalta cale nu a functionat de ani de zile – incercati-o pe a noastra. Nu trebuie sa faceti nimic, doar nu va amestecati”, au spus rebelii intr-un comunicat.
Seful opozitiei siriene recunoscute international, Hadi al-Bahra, a remarcat ca inainte de inceperea operatiunii, grupurile armate HTS si SNA au convenit sa evite conflictele intre ele. El a adaugat ca armata turca era la curent cu actiunile grupurilor armate.
Ministrul turc de Externe Hakan Fidan a confirmat intr-un discurs la Doha ca incercarile lui Erdogan de a gasi o cale comuna cu Assad au esuat. Potrivit acestuia, Turcia „stia ca ceva se pregatea”. In acelasi timp, ministrul adjunct de Externe Nuh Yilmaz, vorbind la o conferinta din Bahrain, a negat orice sprijin oficial pentru ofensiva. El a subliniat ca Ankara este ingrijorata de potentiala instabilitate din regiune.
Duminica, rebelii sirieni au anuntat ca au capturat capitala tarii, Damascul, si au anuntat caderea guvernului dictatorului Bashar al-Assad. Avionul presedintelui sirian Bashar al-Assad a parasit Damascul.
Dupa aceea, premierul sirian Mohammed al-Jalali a declarat ca este pregatit pentru procesul de transfer al puterii catre opozitie si disponibilitatea de a coopera cu orice conducere aleasa de popor.
Dupa cum au precizat analistii ISW, colapsul regimului Assad din Siria este o infrangere politica strategica pentru Moscova. Acest lucru a aruncat Kremlinul in criza, deoarece incearca sa-si mentina bazele militare strategice din Siria.
Kremlinul a apelat la Turcia pentru sprijin pentru iesirea in siguranta a contingentului militar rus din Siria.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…