Tupeul lui Busuioc de la Curtea de Conturi. Omul lui Dragnea cere „independenta”, cu Badalau si socrul lui Ponta langa el
Presedintele Curtii de Conturi, Mihai Busuioc, a transmis duminica un mesaj, cu ocazia implinirii a 157 de ani de la infiintare, in care afirma ca rolul Curtii de Conturi nu poate creste in relevanta in afara relatiei cu cetateanul si, de aceea, activitatea sa trebuie condusa pe baza a patru principii: independenta, eficienta, transparenta si dialog. Mihai Busuioc a fost instalat in fruntea acestei institutii direct de Liviu Dragnea. Curtea de conturi este puternic politizata, aici fiind amplasati si Niculae Badalau, Ilie Sarbu (socrul lui Ponta) si fiul lui Dancila, Victor Dancila.
„Curtea de Conturi a Romaniei implineste astazi 157 de ani de la infiintarea ei, printr-o lege promulgata de Alexandru Ioan Cuza in 1864, intr-o zi cu uriasa insemnatate istorica pentru romani: 24 ianuarie. Inalta Curte de Compturi a traversat, alaturi de societatea romaneasca, vremuri de restriste, dar si de innoire. A fost reper in buna oranduire a finantelor publice si a devenit principalul partener al cetateanului in monitorizarea cheltuirii banului public. Rolul Curtii de Conturi nu poate creste in relevanta in afara relatiei cu cetateanul. De aceea trebuie sa ne conducem activitatea dupa principiile gandite de parintii fondatori ai institutiei supreme de audit: independenta, eficienta, transparenta si dialog. Consider ca munca fiecarui angajat al acestei prestigioase si respectate institutii reprezinta o contributie valoroasa la indeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat impreuna in fata cetatenilo”, arata presedintele Curtii de Conturi in mesajul transmis cu prilejul aniversarii a 157 de ani de la infiintarea institutiei.
Citeste si: Cine este Mihai Busuioc. Implicat in afaceri cu retrocedari, membru in cinci consilii de administratie
Curtea de Conturi a fost infiintata prin Legea din 24 ianuarie 1864, publicata in Monitorul Oficial nr.18 din 24 ianuarie 1864, sub denumirea de „Inalta Curte de Compturi”, pentru toata Romania. Legea a fost promulgata de Alecsandru Ioan I (Cuza), „Cu mila lui Dumnedeu si vointia nationala Domnu rincipatelor-Unite-Romane”.
Potrivit art.15 din lege „Curtea este insarcinata cu cercetarea si hotararea socoteliloru atingatore de veniturile Tesaurului, casieriiloru generale de judetie, regiiloru si ale administratiiloru contributiuniloru indirecte, precumu si inchearea socoteliloru atingatore de chieltuielile facute de toti agentii comptabili. Veniturile si chieltuielile, fondurile si incasuirile speciale ce isvorascu din budgetele judetieloru confirmate de sefulu Statului precumu si cercetarea si licuidarea socoteliloru casseloru comunale, municipale si districtale, sunt asemene de conpetintia Curtei”, potrivit informatiilor publicate pe site-ul institutiei.
Actul normativ, purtand si semnatura Ministrului Secretar de Stat/ Presedinte al Consiliului de Ministri, Mihail Kogalnicenu, mai stipula ca intra sub incidenta Curtii de Conturi, „toti casierii generali ai judetieloru si ai plasiloru, casierii de regimentu seu de corpuri speciali precumu si oficerii comptabili, economii de spitaluri si monastiri si toti casierii municipali”.
Ca si astazi, misiunea institutiei privea exercitarea functiei de control asupra modului de formare, administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si unitatilor sale administrativ-teritoriale.
In contextul istoric din perioada 1938-1948 – pierderile teritoriale, razboiul, ocupatia sovietica, precum si instaurarea regimului comunist – au produs schimbari majore care au afectat si activitatea Inaltei Curti de Conturi, ceea ce a condus, in definitiv, la desfiintarea acesteia, prin decretul Prezidiului Marii Adunari Natiunii a Republicii Populare Romane, din data de 1 decembrie 1948. Astfel, functia de control financiar, a fost preluata de Ministerul de Finante prin departamentele de control intern special infiintate in cadrul ministerelor, intreprinderilor de stat, administratiilor locale si institutiilor publice, iar in cladirea Curtii de Conturi a fost mutat Spitalul de Nefrologie ,,Carol Davila”.
Prin Legea nr.2 din 28 martie 1973, publicata in Buletinul Oficial nr.44 din 30 martie 1973, a fost infiintata Curtea Superioara de Control Financiar care functiona pe langa Consiliul de Stat. Legea a fost modificata prin Decretele nr.150 din 19 iunie 1974 si nr.36 din 21 februarie 1981. Curtea era abilitata sa exercite atributii de control financiar si jurisdictionale. Legea includea o serie de prevederi specifice statului totalitar, ca de exemplu, „Curtea Superioara de Control Financiar urmareste respectarea hotararilor de partid si de stat in domeniul financiar si apararea proprietatii socialiste”.
Prabusirea regimului comunist din Romania, in urma Revolutiei din Decembrie 1989, a condus la desfiintarea Curtii Superioare de Control Financiar, prin Decretului nr. 94/ 07 februarie 1990, emis de Consiliul Frontului Salvarii Nationale. Astfel, atributiile acesteia au fost preluate, conform art. 1 din prezentul decret, de Corpul de control economico-financiar al primului-ministru al Guvernului Romaniei, iar mai apoi de Directia Generala de Control Financiar de Stat din Ministerul de Finante. In anul 1992, Directia Generala de Control Financiar de Stat din Ministerul de Finante isi inceteaza activitatea, pentru ca in locul ei Parlamentul Romaniei sa adopte Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a Romaniei. Astfel, Curtea de Conturi a Romaniei isi reia activitatea la 1 martie 1993, care functioneaza de aceasta data in cladirea Palatului Parlamentului pana la data de 1 iulie acelasi an.
Legea nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi (publicata in Monitorul Oficial nr.224 din 9 septembrie 1992) completata si modificata prin Legea nr.99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice si Legea nr.204/1999 pentru modificarea si completarea Legii 94/1992 consfintesc in deplin acord cu art. 139 din Constitutie: „Curtea de Conturi este institutia suprema de control financiar asupra modului de formare, administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public. Legea nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.116 din 16 martie 2000.Legea nr.94/1992 a fost modificata si completata ulterior prin Legea nr.77/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.104 din 7 februarie 2002 si prin Legea nr.217/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.724 din 24 octombrie 2008.