Grupul Reset Iasi anunta ca a primit un raspuns din partea Comisiei de la Venetia in privinta solicitarii ca lui Tudorel Toader sa i se retarga calitatea de membru al acestui organism.
„In perioada februarie-iulie 2019, grupul Reset a purtat o corespondenta cu Comisia, in care am intrebat, printre altele, ce masuri poate lua aceasta in cazul in care unul dintre membrii sai care actioneaza contrar Statutului, principiilor si recomandarilor sale exprese poate fi exclus/revocat din cadrul Comisiei. Comisia ne-a raspuns ca sarcina numirii si retragerii unui membru apartine statului membru, in acest caz Guvernului Romaniei”, anunta Reset.
Executivul ia deja in calcul inlocuirea fostului ministru al justitiei Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al Romaniei in Comisia de la Venetia. Surse politice spun ca, inainte de finalul acestui an, Executivul ar urma sa notifice Comisia ca tara noastra i-a retras increderea lui Toader. Motivul ar fi ca rapoartele critice adoptate de organismul international in cazul tarii noastre vizeaza si masuri sustinute sau promovate de Ministerul Justitiei in timpul mandatului lui Tudorel Toader.
Reset a lansat o petitie online prin care strange semnaturi pentru retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Venetia.
„In urma analizei mandatului lui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) si a modificarilor pe care acesta le-a operat la legile Justitiei, inclusiv infiintarea Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SSIIJ), am constatat ca activitatea lui Tudorel Toader din functia de ministru al Justitiei a fost in totala contradictie cu principiile, valorile, statutul si chiar recomandarile exprese ale Comisiei de la Venetia, organism constituit in cadrul Consiliului Europei. Printre actiunile controversate ale dlui Tudorel Toader, amintim:
– A fortat demiterea Laurei Codruta Kovesi din fruntea Directiei Nationale Anticoruptie, in pofida avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii;
– A sustinut recursul compensatoriu si a promovat extinderea sa prin acordarea de compensatii banesti, iar peste 22 000 de infractori au fost eliberati fara sa fie facut vreun studiu de impact;
– A pledat in fata judecatorilor CCR privind ancheta DNA legata de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina. Ministrul Tudorel Toader a venit in fata judecatorilor CCR pentru a sustine solicitarea lui Tariceanu in care cerea sa se constate un conflict de natura constitutionala intre Parchet si Guvern;
– A propus in fruntea DIICOT o persoana fara experienta, ignorand scrisoarea procurorilor DIICOT care cereau sa nu-l numeasca;
– A infiintat prin ordonanta de urgenta Sectia Speciala (SSIIJ), in conditiile in care Comisia de l-a Venetia a avertizat ca aceasta sectie „risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”, aminteste Reset in petitie.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…