Trei sute de mitinguri sunt anuntate luni in Franta. Intre 25% si 33% dintre zboruri sunt anulate pe cele mai mari aeroporturi ale tarii

externe

Dupa douasprezece zile de mobilizare impotriva reformei pensiilor, care impinge varsta legala de pensionare de la 62 la 64 de ani, Intersindical, inca unita, planuieste pentru 1 mai o zi „istorica” si „un val mare de oameni in strada”, facand apel la abrogarea textului, potrivit Le Monde.

Desi Consiliul Constitutional a validat, pe 14 aprilie, elementele esentiale ale reformei, iar legea a fost promulgata, furia a ramas puternica in strada: pe langa doua zile anuntate ca „tura de incalzire” pe 20 si 28 aprilie, cu actiuni axate pe transport sau accidente de munca, la initiativa CGT in special, concertele la oale au perturbat deplasarile membrilor executivului, inclusiv ale seful statului.

Sindicatele isi indreapta acum privirea spre doua noi date in afara de 1 mai: 3 mai, cand Consiliul Constitutional va decide cu privire la a doua cerere de referendum de initiativa comuna, si 8 iunie, cand un proiect de lege al grupului de parlamentari ai LIOT care abroga reforma va fi pe ordinea de zi a Adunarii Nationale.

Premierul Elisabeth Borne, urmeaza sa trimita invitatii catre sindicate „saptamana viitoare”, potrivit lui Matignon. Un test pentru unitatea lor? „Daca avem o invitatie, vom merge sa vorbim” si „in orice format decide ea”, a spus presedintele CGT, Laurent Berger duminica. „Vom decide poimaine in Intersindical, decizia se va lua colectiv”, a temperat Sophie Binet, secretarul general al CGT, care mentine obiectivul retragerii reformei pensiilor.

In tara sunt anuntate aproximativ trei sute de adunari. In capitala, demonstratia va porni la ora 14 din Place de la Republique spre Natiune. Autoritatile cred ca vor fi 500.000 pana la 650.000 de oameni pe intreg teritoriul, dintre care 80.000 pana la 100.000 la Paris.

In capitala, intre 1.500 si 3.000 de „veste galbene” si 1.000 pana la 2.000 de persoane asa-zis „de risc” sunt asteptate de autoritati, potrivit unei surse politienesti citata de Agence France-Presse. Aproximativ 12.000 de politisti si jandarmi vor fi mobilizati, dintre care 5.000 la Paris.

Sunt de asteptat perturbari in transport, in special pentru sectorul aerian. Se asteapta ca 25 pana la 33% din zboruri sa fie anulate pe cele mai mari aeroporturi ale tarii si multe altele intarziate, a anuntat directia generala a aviatiei civile, citand in special aeroporturile Paris-Orly, Marsilia-Provence, Lyon sau Bordeaux.

Pe partea transportului feroviar, intersindicatul a chemat pentru luni toti angajatii la greva, in ciuda unei mobilizari in scadere, mai ales in randul mecanicilor de locomotiva, in ultimele zile de mobilizare nationala. Duminica seara, societatea publica nu a dat publicitatii o prognoza generala pentru ziua urmatoare. Sambata, serviciul pentru clienti SNCF de pe Twitter a scris ca nu a „identificat in acest moment niciun risc de perturbare care s-ar datora unui apel la greva”.

La Paris, transportul in comun a anuntat ca din cauza mitingului de pe 1 mai, Prefectura de Politie din Paris a solicitat inchiderea de la ora 11 a mai multor statii de metrou din estul Parisului, si anume Republique, Oberkampf , Saint-Ambroise, Voltaire, Charonne, Rue- des-Boulets si Filles-du-Calvaire. Redeschiderea se va face cu permis.

Incurajati de ministrul de Interne, mai multi prefecti au autorizat folosirea dronelor in cadrul demonstratiilor de luni, potrivit Le Figaro. Un prim decret a fost partial suspendat de Justitie duminica seara.

Mai multe organizatii au contestat in justitie mai multe decrete de autorizare a folosirii dronelor in timpul demonstratiilor de 1 mai de luni in Franta.

Decretul prefectului de Seine-Maritime de autorizare a politiei sa monitorizeze demonstratia planificata la Le Havre cu ajutorul dronelor a fost suspendat partial duminica seara de instanta de contencios administrativ din Rouen.

In decizia sa, judecatorul de camera considera ca autorizatia acordata prin decretul prefectural este „de natura sa contribuie la securitatea manifestatiei”, in timp ce „s-au comis tulburari de ordine publica” in timpul mobilizarilor anterioare impotriva reformei pensiilor de la Le Havre, unde de altfel se organizeaza un „sat militant” ca raspuns la desfasurarea unei sedinte a Mitingului National (RN).

Judecatorul considera, insa, ca survolarea cu drone, autorizata intr-o „zona larga” si pana la opt ore de la plecarea demonstrantilor, „depaseste in timp si spatiu necesitatea asigurarii securitatii manifestatiei din 1 mai”, si astfel „un atac grav si vadit ilegal la adresa libertatii de miscare si a dreptului la respectarea vietii private”. Executarea decretului este deci suspendata total pe anumite strazi si „dupa ora 14” in restul perimetrului de survol.

Trei contestatii similare au fost depuse impotriva unor decrete similare emise de prefectii din Rhone, Gironde si Paris. La Lyon, cererea a fost respinsa pe motiv ca nu era „o urgenta”, a precizat avocatul organizatiilor.

Celelalte doua cereri vor fi examinate luni dimineata, la ora 8.00 de catre tribunalul administrativ Bordeaux si la ora 9.00 de cea a Parisului. Un recurs impotriva decretului de autorizare a folosirii dronelor de catre politie, publicat pe 20 aprilie in Jurnalul Oficial, trebuie examinat si pe 15 mai de Consiliul de Stat.

Pe masura ce demonstratia de 1 mai se apropia, ministrul de interne Gerald Darmanin i-a pus pe prefecti in alerta, amintindu-le ca „nu trebuie neglijata folosirea dronelor in adunarea de informatii”. Intr-un mesaj text transmis reprezentantilor Statului, Darmanin le-a cerut acestora „sa fie prezenti personal” langa fortele de ordine „si in legatura cu sindicatele” pentru mobilizarile care, potrivit informatiilor, vor fi pe alocuri sub tensiune foarte mare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: