Era globalizarii este supusa riscului de a fi inversata, potrivit directori si investitori de top, citati de Financial Times.
Consecintele geopolitice cauzate de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, combinate cu dereglarile la nivelul lanturilor de aprovizionare globale cauzate de pandemie, turbulentele recent aparute pe piata si inrautatirea grabita a previziunilor economice ii lasa pe managerii corporatiilor si pe investitori sa se confrunte cu decizii strategice vitale, au declarat mai multi manageri de corporatii in interviurile realizate de Financial Times.
Jose Manuel Barroso, presedintele Goldman Sachs International si fost presedinte al Comisiei Europene a mentionat ca „tensiunile dintre Statele Unite si China amplificate de pandemie si acum invazia Ucrainei de catre Rusia ridica ingrijorari serioase cu privire la un viitor care implica o lume divizata”.
Onshoring-ul, regionalizarea si renationalizarea au devenit cele mai noi tendinte pentru companii, incetinind procesul de globalizare, acesta adaugand: „(Globalizarea se confrunta) cu probleme cauzate de nationalism, protectionism si sovinism, sau in anumite cazuri chiar si de xenofobie, iar pentru mine nu e clar cine o sa castige.”
„Mai nimeni nu a vazut” aceste conditii „pe parcursul carierei lor de investitori”, potrivit sefului uneia dintre cele mai mai companii de capital privat. Charles ‘Chip’ Kaye, directorul executiv al Warburg Pincus a declarat ca geopolitica a fost „la granita modului in care gandim” de la caderea Zidului Berlinului si ca acest fapt „a oferit un oarecare oxigen dezvoltarii globale”.
Cu toate acestea, a mai mentionat el, geopolitica se afla acum in centrul deciziilor legate de investitii, chiar cand „avantul destul de puternic al preturilor activelor” furnizat de anii de scadere a inflatiei si de ratele scazute ale dobanzilor se apropie de sfarsit.
Discutiile despre deglobalizare in randul companiilor s-au intensificat in ultimele saptamani. Mentiunile privind nearshoring, onshoring si reshoring in cadrul convorbirilor si conferintelor corporative sunt la cel mai ridicat nivel din 2005, potrivit Sentieo.
„Companiile imi spun ca am nevoie sa aduc productia mai aproape de clienti”, a spus Jonathan Gray, presedintele Blackstone Group.
Directorul celei mai mari companii farmaceutice din Asia a declarat ca era globalizarii bazata pe externalizare pentru a reduce costurile a luat sfarsit.
Christophe Weber, directorul executiv Takeda, care are sediul central in Tokyo, a declarat ca producatorii din industria farmaceutica vor continua sa incerce sa se extinda pe piata internationala, in special in China datorita potentialului ridicat al acesteia. Insa, atentia corporatiilor s-a indreptat catre o forma mai sustenabila a globalizarii, a mai mentionat el: „Este o chestiune de reducere a riscurilor asupra lantului de aprovizionare.”
„Ar fi eronat sa spunem ca globalizarea a luat sfarsit, insa ideea de globalizare pe care oamenii o au in minte nu mai este plauzibila”, a spus Weber. „Globalizarea care a existat in urma cu cativa ani ce presupunea comertul fara constrangeri si ‘ideea pamantului plat’ s-a incheiat.”
Takeda a implementat o politica de aprovizionare dubla pentru a cladi o redundanta sporita asupra lanturilor sale de aprovizionare. „Nu m-am gandit niciodata ca (externalizarea) va functiona pe termen lung, dar acum cred ca e clar pentru toata lumea”, a mai adaugat Weber.
Conform lui Rachid Mohamed Rachid, presedintele Valentino si Balmain, chiar si industriile de consum se confrunta cu deglobalizarea. Anumite companii de lux isi regandesc strategiile, strategii care se bazau foarte mult pe globalizare, pe brandingul global, pe vanzarea catre turisti si pe expedierea de bunuri la nivel global. Acesta a declarat ca „afacerea a devenit locala… Magazinele din Londra, Paris si Milano se adreseaza clientilor locali acum mai mult ca niciodata.”
In ultimii doi ani, companiile au inceput „sa tinteasca si sa actioneze la nivel local in loc sa actioneze la nivel global”, a declarat el la conferinta Business of Luxury organizata de Financial Times la inceputul acestei saptamani.
„Pe diferite piete ca si SUA, Europa, Asia, chiar si pe piete mai mici ca si America Latina si Africa, oamenii se uita acum la nivel local si sunt sigur ca vor avea loc o multime de tranzactii locale.”
Dominik Asam, directorul finantelor al Airbus, a avertizat ca acest lucru ar putea prezenta consecinte economice grave.
„Daca o parte semnificativa a deceniilor de castiguri determinate de globalizare ar fi inversata intr-o perioada scurta de timp, acest fapt ar putea duce la cresterea inflatiei si ar avea ca rezultat o recesiune majora si indelungata”, a spus el. „Tocmai de aceea sunt de parere ca marile puteri economice vor ajunge la concluzia ca trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a evita un astfel de scenariu devastator.”
Barroso a acuzat un caracter mai putin cooperant la nivel politic in cadrul G20 din prezent, in comparatie cu criza financiara din anul 2008. Liderii politici ar trebui sa faca diferenta dintre diferentele geopolitice serioase si necesitatea de a aborda probleme precum sanatatea publica si schimbarile climatice, a spus acesta.
Joachim Nagel, directorul bancii centrale a Germaniei, a enumerat deglobalizarea ca fiind parte din cele „trei D-uri”, care ar spori presiunile asupra inflatiei, alaturi de decarbonizare si demografie.
Indepartarea de globalizare a fost „intretinuta de tensiunile geopolitice si de dorinta de a reduce dependentele economice”, a declarat presedintele Bundesbank dupa o intalnire a ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din G7, la Konigswinter, Germania, la inceputul acestei saptamani.
Traducere: Andrei Vintiloiu
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…