externe

Transnistria vrea sa se uneasca cu Rusia, anunta ministrul de Externe de la Tiraspol. Reactia Kremlinului

Obiectivul regiunii separatiste Transnistria de a deveni parte a Rusiei ramane neafectat de razboiul din Ucraina vecina, a declarat vineri asa-numitul ‘ministru de externe’ al regiunii separatiste, Vitali Ignatiev, pentru agentia de presa rusa RIA Novosti, transmite Reuters, citata de Agrepres.

Transnistria, care este recunoscuta international ca parte a Republicii Moldova, se afla in stanga Nistrului langa frontiera de sud-vest a Ucrainei. Un acord de incetare a focului incheiat in 1992 a pus capat luptelor, dar a inghetat statutul politic al regiunii, care acum exista ca teritoriu separatist in interiorul Republicii Moldova si se bazeaza pe sprijin din partea Rusiei.

Ignatiev a spus ca ”operatiunea militara speciala” pe care Rusia a lansat-o in Ucraina nu a schimbat obiectivul regiunii transnistrene de a se alatura oficial Rusiei, in concordanta cu ”referendumul” din 2006.

”Vectorul Transnistriei a ramas neschimbat de-a lungul existentei republicii – reflectat in rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este declarat in mod clar: independenta cu aderare libera la Federatia Rusa”, a adaugat Vitali Ignatiev.

Intr-o videoconferinta de presa desfasurata vineri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat in legatura cu afirmatiile lui Ignatiev.

Dupa ce Rusia a lansat o agresiune militara nejustificata contra Ucrainei pe 24 februarie, la Kiev au sporit temerile ca Moscova ar putea utiliza Transnistria – si sutele de militari rusi stationati acolo ca ”forte de mentinere a pacii” – pentru a invada Ucraina dintr-o a patra directie.

Capitala regiunii separatiste transnistrene, Tiraspol, se afla la numai 100 de kilometri de Odesa, port ucrainean de importanta strategica la Marea Neagra.

Autoritatile de la Tiraspol au negat, insa, ca regiunea lor ar putea fi utilizata ca rampa de lansare pentru atacarea Ucrainei.

Republica Moldova, la fel ca Ucraina, aspira sa devina membra a NATO si a Uniunii Europene, obiective carora Rusia se opune ferm, considerand ca i-ar fi amenintata securitatea.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata si nejustificata contra Ucrainei. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago