Razboiul din Siria a captat intreaga atentie a comunitatii internationale, dar prea putin se vorbeste despre conflictele din Yemen, tara care a devenit teatru de razboi pentru Arabia Saudita.
Jurnalistul The Telegraph Nawal al-Maghafi a mers in Yemen pentru realizarea un reportaj la fata locului si transmite ororile intalnite acolo. In capitala Sana’a se intalnesc foarte multe imobile distruse de bombardamente. „Ne distrug casele, ne omoara fiii, ce le-am facut?”, plange o femeie care se arunca in bratele reporterului.
Mai toti oamenii pe care i-a intalnit in cale vorbesc despre acelasi lucru: cineva sa transmita tragedia lor lumii. Reporterul recunoaste ca nu a avut puterea sa le spuna ca, in afara granitelor tarii, prea putini sunt cei interesati de ceea ce se intampla in Yemen. In ciuda incalcarii flagrante a drepturilor omului, incluzand aici si crime de razboi, care sunt documentate de luni intregi, acest razboi nu a atras atentia comunitatii occidentale precum razboiul din Siria.
Yemen este sub asediu. Coalitia condusa de Arabia Saudita bombardeaza zilnic tara de aproape un an. In ultimele luni, lupta se duce in Taiz, unde ONU i-a acuzat pe rebelii houthi si aliatii lor ca au blocat ajutoarele umanitare pentru orasul cu aproape 200.000 de locuitori.
In acelasi timp, Aden, singura regiune „eliberata” pana acum de coalitia condusa de sauditi este cuprinsa de nelegiuire. Conflictul a cuprins toata tara. De la inceputul razboiului, au pierit 8100 de oameni, 60 la suta dintre acestia fiind omorati de bombardamentele aeriene ale coalitiei saudite. 20 din cele 22 de provincii ale Yemenului de-abia se mentin pe linia de plutire, fiind in pragul foametei.
Tragedia din Yemen continua sa fie privita cu nepasare. Nu e greu sa gasesti stiri despre ceea ce se intampla aici, dar rar vezi vreun politician occidental care sa aduca in discutie problema la nivel international. Asta nu e o surpriza. Spre deosebire de situatia din Siria, Marea Britanie si SUA sunt doua dintre cauzele razboiului din Yemen.
Mai pe scurt spus, cele mai bogate tari arabe si-au unit fortele pentru a bombarda si a arunca in foamete una dintre cele mai sarace tari arabe, cu ajutorul a doua dintre cele mai puternice state din lume.
Mereu m-am intrebat: daca situatia este atat de catastrofala, de ce nu vedem milioane de yemeniti fugind ca sirienii? Raspunsul e simplu: acestia sunt prinsi in capcana. Cand a inceput razboiul, pe 26 martie, anul trecut, toate caile de iesire din tara au fost inchise. Miscarea oamenilor si a marfurilor au fost supuse unei blocade, atat in tara cat si spre exterior.
Tari, care primeau yemeniti fara vize, precum Egipt, Iordania si Liban, acum si-au inchis portile pentru acestia. Toti cei care doresc o viza, vor avea surpriza sa constate ca astazi niciuna dintre aceste tari nu are ambasada functionala in Yemen. Mii de yemeniti au reusit sa fuga in Djibouti cu barca.
Multi dintre ei nu au supravietuit unei astfel de calatorii, in timp ce aceia care au reusit sa ajunga la destinatie au fost intampinati cu raceala. In lipsa taberelor oficiale pentru refugiati, multi au fost obligati se sa reintoarca in Yemen.
Aceleasi greseli facute de Occident in cazul Siriei risca sa fie acum repetate in Yemen. De exemplu, de la inceputul conflictului, coalitia condusa de sauditi inarmeaza gruparea „Opozitia Nationala din Aden si Tais”. Chiar daca mass-media continua sa ii numeasca „loiali lui Mansur Hadi” (presedinele yemenit in exil, aflat in Arabia Saudita), dovezile arata ca multi membri sunt din ISIS si Al Qaida.
Intre timp, odata cu intensificarea razboiului, infrastructura tarii se distruge, somajul a ajuns la un nivel record iar majoritatea studentilor din tara au renuntat la studii. Toti acesti factori ofera posibilitatea acestor grupari extremiste sa atraga in randul lor oameni care nu mai au nicio speranta.
Nu va trece mult si aceste grupari vor da serioase batai de cap Occidentului. Comparatiile cu Siria nu se opresc aici. Cand un spital al „Medicilor fara Frontiere” a fost bombardat in Siria de armata rusa, toate ziarele occidentale au strigat si au condamnat vehement actiunea.
Nu mai putin de trei spitale ale „Medicilor fara Frontiere” din Yemen au fost avariate de lovituri aeriene in ultimele luni, in unul dintre cazuri sauditii recunoscand ca a fost mana lor. A fost o reactie slaba a Occidentului, nemaivorbind de manie si condamnare.
Se pare ca nu este vorba doar despre nepasare din partea Vestului, ci de intelegeri secrete. In octombrie, anul trecut, Marea Britanie si SUA au blocat o investigatie independenta a ONU ce viza posibile crime de razboi ale sauditilor in Yemen. Numai ca, pana la urma, Arabia Saudita a primit permisiunea se se autoinvestigheze prin intermediul propriilor comisii speciale de ancheta.
Evident, nu este vorba de minimizarea suferintelor sirienilor, ci despre slaba mediatizare a tragediilor din Yemen. Mass-media occidentala a coalizat cu guvernele pentru a masca una dintre cele mai mari catastrofe umanitare din lume. Asa ca, data viitoare cand auziti diplomati britanici si americani deplangand catastrofa din Siria, nu uitati ce ei ignora: ca mai exista si o alta natiune si alti oameni care sufera la fel de tare.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…