Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri dimineata ca Ministerul Justitiei a primit avizul de la CSM privind desemnarea Adinei Florea in functia de procuror-sef DNA si ca acesta va fi analizat luni, apoi va fi luata o decizie. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
Sectia pentru procurori a CSM retine ca Adina Florea nu a demonstrat o constientizare adecvata a diferentei si interdependentei dintre principiul independentei procurorului si cel al subordonarii ierarhice, aspecte deosebit de important, mai ales in contextul exercitarii unei functii de conducere in Ministerul Public.
”Referitor la alegatia «Eu nu am fost niciodata un procuror independent, lucrez in Ministerul Public», Sectia pentru procurori remarca existenta unei confuzii evidente referitoare la notiunea de independenta, imprejurare de neconceput intr-un astfel de cadru”, se arata in document.
”Confuzia doamnei procuror este cu atat mai grava cu cat denota o atitudinea ideatica submisiva, care nu este congruenta cu calitatile necesare persoanei care va detine cea mai inalta functie de la nivelul DNA. Sectia pentru procurori apreciaza ca la nivelul intregului sistem, si cu atat mai mult la nivelul DNA, este necesar a se asigura ocuparea functiilor de conducere de catre persoane care sa reprezinte o garantie a independentei si impartialitatii infaptuirii justitiei. Or, transmiterea unui mesaj public ce denota existenta unor factori externi cu posibile influente decizionale poate genera un impact negativ asupra increderii in justitie”, subliniaza Sectia de procurori a CSM.
In aviz se mentioneaza ca, desi, aparent, Adina Florea a dorit sa se refere la subordonarea ierarhica, Sectia apreciaza ca formularea neinspirata nu poate fi interpretata drept o simpla eroare.
In privinta capacitatii manageriale a acesteia, Sectia a remarcat, in timpul interviului, o rezistenta scazuta la stres, o capacitate de analiza si de sinteza redusa, precum si anumite sincope in raportarea sa la anumite valori precum onestitatea si impartialitatea.
Avand in vedere ca, desi a fost procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, din ianuarie 2012 pana in ianuarie 2018, avand intre atributii si pe cea de sef al structurii de securitate, Adina Florea a spus ca nu cunostea protocolul incheiat de Parchetul ICCJ cu SRI in anul 2016 poate denota o atitudine neglijenta in exercitarea functiei, se mai arata in document.
Sectia de procurori a CSM mai precizeaza ca, din analiza proiectului dar si a raspunsurilor Adinei Florea la interviu, rezulta ca aceasta nu are capacitatea de a dezvolta solutii noi, nu este familiarizata cu modul concret in care se desfasoara activitatea in DNA si ca exista indoiala ca aceasta poate identifica punctele slabe din activitatea institutionala, premisa esentiala pentru asumarea unor obiective corespunzatoare.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri dimineata ca Ministerul Justitiei a primit avizul de la CSM privind desemnarea Adinei Florea in functia de procuror-sef DNA si ca acesta va fi analizat luni, apoi va fi luata o decizie. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
„Avizul sectiei pentru procurori a CSM referitor la desemnarea dnei Adina Florea in functia de procuror-sef DNA a fost primit la MJ. Avizul va fi analizat in cursul zilei de luni, apoi se va decide referitor la procedura aflata in derulare !”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, vineri dimineata.
Luni, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Avizul CSM este consultativ.
Adina Florea a fost audiata luni mai bine de trei ore in Sectia pentru procurori a CSM.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat in repetate randuri ca va inainta presedintelui propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, indiferent de avizul CSM.
Marti, Tudorel Toader spunea ca asteapta sa vada care sunt considerentele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ dupa audierea Adinei Florea, iar dupa ce va citi motivele acestui aviz va anunta daca merge cu propunerea la presedintele Klaus Iohannis.
„Astept sa vad considerentele avizului, pentru ca avizul este consultativ iar considerentele vin sa aduca argumente decidentului. Vedem considerentele si vedem ce vom face mai departe” a afirmat ministrul Justitiei.
In sedinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Adina Florea a criticat activitatea DNA, vorbind despre numarul mare de dosare nesolutionate si despre faptul ca directia s-a axat mai mult pe solutionarea celor care au ca obiect abuzul in serviciu, in loc sa se ocupe de cele deschise pe infractiuni de coruptie la nivel inalt. Vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, i-a atras atentia Adinei Florea ca a incercat, prin proiectul sau de management, mai mult sa contraargumenteze masurile luate de Laura Codruta Kovesi atunci cand era procuror-sef al DNA si ca i se pare nedrept ca nu a prezentat nimic pozitiv despre directie.
„Perceptia mea a fost aceea ca DNA si-a desfasurat activitatea intr-un mod ermetic, fara colaborare cu celelalte institutii de Parchet. (…) O alta vulnerabilitate pe care am descoperit-o se refera la pasivitatea la semnalele publice legate de incalcarea legii de catre procurori. Nu a fost o intentie de verificare profesionala a lor. Consider ca activitatea profesionala a procurorilor trebuie sa fie o activitate discreta, caracterizata prin confidentialitatea actelor de urmarire penala, legalitatea acestora, nu prin transformarea anumitor persoane in vedete in spatiul public”, a declarat Adina Florea in fata membrilor CSM.
Ea a criticat si lipsa de asumare a responsabilitatii de catre procurorul-sef in situatii in care se impunea acest lucru, precum si modul deficitar de solutionare a situatiilor de criza, prioritizarea dosarelor si comunicarea deficitara.
„Am avut aceasta experienta a comunicarii deficitare. De fapt, pot spune ca nu a existat aceasta comunicare”, a spus Florea.
Procurorul a propus o evaluare amanuntita a DNA, pe toate palierele, vorbind despre numarul mare de dosare inregistrate la Directie, dar nesolutionate inca, precum si despre competenta DNA si despre faptul ca procurorii Directiei se ocupa mai mult de dosare care au ca obiect abuzul in serviciu, desi ar trebui sa se ocupe de coruptia la nivel inalt.
„Din datele statistice pe care le-am analizat, activitatea DNA s-a axat mai mult pe solutionarea dosarelor cu abuz in serviciu. Nu cred ca acesta este obiectul DNA, ci acela de a cerceta si a pune pe masa judecatorilor infractiunile de coruptie la nivel inalt. Am auzit in spatiul public ideea ca atata timp cat nu am putut dovedi infractiunile de coruptie, am recurs la solutionarea celor de abuz in serviciu. Nu cred ca acesta e rolul DNA, de a cerceta infractiuni facile. Rolul DNA este acela de a cerceta, de a analiza, de a gasi acele infractiuni de coruptie savarsite prin cele mai complicate metode infractionale. Infractiunile facile intra in competenta parchetelor de pe langa tribunale si judectatorii”, a explicat Adina Florea.
Vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, i-a atras atentia ca a incercat mai mult sa contraargumenteze masurile luate de Laura Codruta Kovesi atunci cand aceata s-a aflat la conducerea DNA si i se pare nedrept ca nu a avut de spus nimic pozitiv despre activitatea directiei.
„Proiectul dumneavoastra a fost mai mult negativ, ati incercat sa contraargumentati masurile luate de Laura Codruta Kovesi. Mi se pare nedrept ca nu aveti niciun lucru pozitiv”, a spus Olaru.
Adina Florea a fost propusa in 6 septembrie de ministrul Justitiei pentru postul de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), vacant din 9 iulie, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi.
Adina Florea este procuror la Parchetul Tribunalului Constanta. Timp de mai multi ani, Adina Florea a condus Parchetul Tribunalului Constanta, ulterior ocupand si functia de procuror general adjunct al institutiei.
Adina Florea spune in proiectul de management cu care a candidat pentru aceasta functie, alaturi de alti cinci procurori, ca un bilant necosmetizat al activitatii DNA pune in lumina destule, daca nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Ea enumara, intre „disfunctiile esentiale”, plasarea DNA in afara legii prin activitati de investigare care au depasit limitele de competenta prevazute de Constitutie si de legile organice, diminuarea increderii publice in DNA prin activitati explicite de incalcare a principiilor care guverneaza exercitarea functiei de procuror-sef sau respect institutional intentionat diminuat fata de alte institutii si/sau autoritati publice, cooperare loiala deficitara si obligatia de rezerva eludata.
Adina Florea invoca in proiectul de management si pasivitatea fostului procuoror-sef al DNA in fata unor semnale publice repetate de incalcare a legii de catre unii procurori din DNA si lipsa de preocupare pentru a verifica activitatea profesionala si conduita anumitor procurori vedeta si chiar promovarea acestora ca fiind exemple de conduita si probitate profesionala.
De asemenea, Adina Florea enumera in proiectul de management si lipsa de asumare a responsabilitatilor profesionale de catre procurorul sef al DNA in situatii in care o asemenea asumare se impunea ca urmare a stabilirii, prin hotarari judecatoresti definitive, a caracterului deficitar si/sau nelegal, a activitatilor procesual penale derulate de procurorii din cadrul Directiei, numarul in crestere al solutiilor de achitare definitiva dispuse de instantele de judecata, modul deficitar de solutionare a situatiilor de criza care au umbrit activitatea DNA, indicii de atragere a competentei altor unitati de parchet, cu incalcarea normelor de competenta legala, semnale publice privind practici de „prioritizare” a anchetelor penale fara niciun fundament legal, cu riscul crearii perceptiei sau chiar existenta unor „vendete” si prin denaturarea sensului real al sintagmei „… exercitandu-si atributiile numai in temeiul legii si pentru asigurarea respectarii acesteia”.
Multe dintre aceste „vulnerabilitati si disfunctii” enumerate de Adina Florea se regasesc intre criticile pe care ministrul Justitiei i le aducea Laurei Kovesi. De altfel, prima „lucrare” din bibliografia indicata de Adina Florea este raportul lui Tudorel Toader vizand actitatea fostului procuror-sef al DNA.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…