news

Terenul arabil din Romania este mai scump decat cel din Franta, Ungaria sau tarile baltice

Pretul mediu al unui hectar de teren arabil in Uniunea Europeana in anul 2021 varia intre 3.661 de euro in Croatia si 47.290 de euro in Luxemburg, arata datele publicate miercuri de Eurostat, potrivit Agerpres.

Insa Eurostat subliniaza ca aceasta diferenta este posibil sa fie chiar mai mare deoarece pentru 2021 nu sunt disponibile date pentru toate statele membre, iar in 2020 pretul mediu al unui hectar de teren arabil in Tarile de Jos a fost de 71.225 de euro.

In cazul Romaniei, pretul mediu al unui hectar de teren arabil era anul trecut de 7.601 euro, in crestere fata de unul de 7.163 de euro in 2020. Comparativ, pretul mediu al unui hectar de teren arabil in 2021 era de 6.096 de euro in Bulgaria, 5.940 de euro in Franta si 5.187 de euro in Ungaria. Alte state membre unde pretul mediu al unui hectar de teren arabil este mai mic decat in Romania sunt: Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia si Croatia.

La nivel regional, conform datelor disponibile, cel mai mare pret pentru un hectar de teren arabil se inregistra in regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar) iar cele mai mici preturi in regiunea Ovre Norrland din Suedia (cu o medie de 1.882 de euro pe hectar).

In cazul Romaniei, cele mai mari preturi la terenuri arabile sunt in regiunea Bucuresti-Ilfov (10.707 euro pentru un hectar) si cele mai mici in regiunea Nord-Vest (6.206 de euro pentru un hectar), in ambele cazuri preturile fiind mai mici decat in 2020.

Eurostat subliniaza ca in majoritatea regiunilor Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decat pajistile. Exceptiile sunt regiunile spaniole Asturias si Madrid precum si regiunea Sostines din Lituania unde hectarul de pajiste este mai scump decat hectarul de teren arabil.

Pretul mediu al unui hectar de pajiste in 2021 varia intre un minim de 1.423 de euro in Bulgaria si pana la 41.930 de euro in Luxemburg, insa in Tarile de Jos se situa la 59.065 de euro, conform datelor pe anul 2020.

Potrivit Eurostat pretul terenului arabil depinde de mai multi factori precum legislatia nationala, clima, apropierea de retelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigatii precum si de relatiile economice ce tin de cerere si oferta.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago