Teodor Melescanu anunta pozitia Romaniei fata de „razboiul rece” dintre Marea Britanie si Rusia: „Autoritatile romane evalueaza care ar fi posibilitatile de reactie a Romaniei”
Este foarte important ca Romania, in cadrul Uniunii Europene, sa dea „un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales in contextul discutiilor despre Brexit”, in ceea ce priveste reactia la otravirea, pe teritoriul Regatului Unit, a fostului spion rus Serghei Skripal, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu.
El a vorbit despre acest caz in cadrul unei conferinte comune de presa cu omologul lituanian Linas Linkevicius. „Am discutat aceste chestiuni care au fost dezbatute la Consiliul European si unde se doreste la nivelul UE sa fie o pozitie echilibrata si coerenta din partea tuturor tarilor membre. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este foarte important, dar si mai important este sa dam un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales in contextul discutiilor despre Brexit”, a afirmat seful diplomatiei romane, conform Agerpres.
Melescanu a subliniat ca tara noastra sustine colaborarea pe teme de aparare cu Marea Britanie si dupa Brexit. „Dupa plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana, daca aceasta va fi decizia finala, noi ne dorim sa avem o relatie cat mai stransa pe probleme de securitate si aparare intre Marea Britanie si Uniunea Europeana”, a spus el.
Totodata, ministrul roman de Externe a spus ca luni, in jurul orei 16,00 (ora Romaniei), la Bruxelles, „va fi adoptata o decizie care va fi comunicata presei”. „A arata solidaritatea noastra este un semnal foarte clar ca dorim o evolutie in acest sens. Autoritatile romane evalueaza in prezent care ar fi posibilitatile de reactie a Romaniei. Dorim sa ne exprimam solidaritatea si in termenul prevazut”, a spus Melescanu.
In aceeasi nota, ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a afirmat ca acest caz este o „provocare pentru toata comunitatea internationala”, care necesita „masuri coordonate dar si nationale”. „Pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, arme chimice militare au fost folosite pe teritoriul Uniunii Europene impotriva civililor si aceasta merita intreaga noastra atentie. Acestea sunt metode de neacceptat in general si in special in acest caz si trebuie sa reactionam adecvat”, a punctat oficialul lituanian.
Moscova a negat ca ar avea vreo implicare in otravirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale, in primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Marea Britanie a expulzat 23 de cetateni rusi in urma acestui scandal, iar Moscova a reactionat imediat expulzand un numar similar de britanici.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.