externe

Tarile UE ezita sa transfere Ucrainei active rusesti inghetate in valoare de 200 de miliarde de euro de teama represaliilor Kremlinului si a hackerilor

Timp de luni de zile, oficialii Uniunii Europene au cautat modalitati de utilizare a activelor in valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro pe care blocul le-a imobilizat dupa invazia lui Vladimir Putin in Ucraina in februarie 2022, dar continua sa apara noi probleme. Acum, unele guverne pun la cale un plan pentru a incerca sa obtina acelasi rezultat fara a pecetlui inca soarta activelor.

Grupul G7 al natiunilor industrializate analizeaza o propunere de a folosi aceste active ca garantie pentru imprumuturi bancare care pot finanta reconstructia Ucrainei, potrivit unor oficiali implicati in proceduri.

Aceste fonduri ar urma sa fie confiscate daca Rusia refuza sa plateasca reparatii dupa incheierea razboiului.

Europarlamentarul conservator belgian Johan Van Overtveldt, care a avansat aceasta idee intr-un interviu acordat saptamana trecuta publicatiei Politico, a declarat ca aceasta ar pune presiune asupra lui Putin pentru a pune capat razboiului si a veni la masa negocierilor.

„Daca luati acele 200 de miliarde de euro ca fiind un total [prin confiscarea lor], unde este stimulentul lui [al lui Putin] de a veni la negocierile de pace?” a spus el.

Aceste propuneri vin pe fondul ingrijorarilor tot mai mari legate de represaliile Moscovei – inclusiv potentiale atacuri cibernetice care vizeaza tari occidentale – impotriva unei confiscari la scara larga a activelor sale inghetate.

Mai multi oficiali europeni implicati in discutii au avertizat ca aceasta ar putea declansa o reactie impotriva activelor europene din Rusia. Acest lucru se adauga la avertismentele ca ar putea pata reputatia zonei euro, facandu-o mai putin atractiva pentru investitori.

Efortul UE de a directiona bani catre Ucraina din bugetul central s-a confruntat cu o rezistenta politica serioasa, determinand guvernele sa caute surse alternative de bani. A fost nevoie de saptamani intregi de negocieri diplomatice inainte ca liderii sa convinga Ungaria, la 1 februarie, sa ridice veto-ul asupra fondului de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina.

Planul de confiscare a activelor ar putea genera peste 200 de miliarde de euro pentru a sprijini reconstructia postbelica a Ucrainei, potrivit sustinatorilor propunerii. Tarile G7 isi propun sa elaboreze o foaie de parcurs coordonata, pe fondul presiunii tot mai mari din partea Statelor Unite, care, alaturi de Marea Britanie si Canada, au mai putine retineri decat tarile UE, precum Germania, Franta si Italia.

In Europa, exista temeri ca Moscova ar putea riposta prin depunerea unei serii de apeluri impotriva Euroclear, un depozitar financiar cu sediul in Belgia care detine marea majoritate a rezervelor rusesti in Europa.

Principalii creditori rusi, printre care Rosbank, Sinara Bank si Rosselkhozbank, au depus cereri legale impotriva Euroclear in valoare de sute de milioane de ruble.

UE se teme, de asemenea, ca hackerii rusi ar putea lansa un atac cibernetic pe scara larga asupra institutiilor financiare occidentale in incercarea de a returna banii.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago