Tarile europene care au anuntat ca il vor aresta pe premierului Israelului in cazul in care ajunge pe teritoriul lor. Ungaria se opune mandatului CPI: „Il intampinam cu covorul rosu”
Curtea Penala Internationala (CPI) a lansat o bomba juridica joi, cand a emis mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu si fostul ministru al apararii Yoav Gallant pentru presupuse crime de razboi in Gaza. Politico a trecut in revista pozitiile mai multor state europene in legatura cu mandatul de arestare pe numele premierului israelian.
Curtea a afirmat intr-o declaratie ca Netanyahu si Gallant „ poarta fiecare raspundere penala” pentru „crima de razboi de infometare ca metoda de razboi; si crimele impotriva umanitatii de crima, persecutie si alte acte inumane”, precum si pentru „dirijarea intentionata a unui atac impotriva populatiei civile”.
Israelul isi desfasoara razboiul in Fasia Gaza de mai bine de un an, ucigand zeci de mii de oameni in incercarea de a eradica Hamas ca raspuns la atacul gruparii militante palestiniene din 7 octombrie 2023.
Biroul lui Netanyahu a descris acuzatiile intr-o declaratie de joi drept „minciuni absurde si false” si a declarat ca judecatorii care au emis mandatul au fost „motivati de ura antisemita fata de Israel”.
Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, a calificat hotararea drept „scandaloasa si a promis ca „va fi intotdeauna alaturi de Israel impotriva amenintarilor la adresa securitatii sale”. Statele Unite nu sunt semnatare ale CPI.
Teoretic, mandatul CPI inseamna ca Netanyahu si Gallant ar putea fi arestati daca calatoresc in oricare dintre cele peste 120 de tari care sunt parti la tribunal. Insa mai multe guverne din Europa au semnalat deja ca nu il vor aresta pe liderul israelian daca acesta va calca pe teritoriul lor.
In septembrie, cand presedintele rus Vladimir Putin a vizitat Mongolia, tara parte a CPI, nu a fost arestat, desi era vizat de un mandat al CPI privind transferul fortat al copiilor ucraineni in Rusia.
Acestea sunt tarile europene care au jurat sa ii puna catuse lui Netanyahu – si cele in care acesta ar putea fi inca binevenit.
Va fi arestat: Olanda
Ministrul olandez de Externe, Caspar Veldkamp, a declarat ca Olanda se va conforma mandatului CPI si il va aresta pe Netanyahu daca acesta va intra in tara. „Tarile de Jos implementeaza Statutul de la Roma suta la suta”, a declarat el, referindu-se la tratatul fondator al Curtii de la Haga.
Veldkamp trebuia sa viziteze Israelul saptamana viitoare, dar calatoria sa a fost anulata de ministrul israelian de externe, Gideon Sa’ar, din cauza comentariilor sale de sustinere a hotararii.
Va fi arestat: Irlanda
Premierul irlandez Simon Harris a raspuns „Da, absolut”, cand a fost intrebat daca Irlanda il va aresta pe Netanyahu. „Sustinem instantele internationale si aplicam mandatele lor”, a spus el.
Va fi arestat: Belgia
„Lupta impotriva impunitatii oriunde sunt comise crime este o prioritate pentru Belgia, care sprijina pe deplin activitatea [CPI]”, a declarat Ministerul de Externe al Belgiei . „Cei responsabili pentru crimele comise in Israel si Gaza trebuie sa fie urmariti penal la cel mai inalt nivel, indiferent de cine le-a comis”.
Viceprim-ministrul belgian Petra De Sutter a declarat ca „Europa trebuie sa se conformeze” hotararii CPI si „sa mentina aceste mandate de arestare”.
Va fi arestat: Spania
„Spania respecta decizia Curtii Penale Internationale si isi va respecta angajamentele si obligatiile in legatura cu Statutul de la Roma si cu dreptul international”, au declarat oficiali guvernamentali pentru presa spaniola.
Ministrul spaniol al Muncii, Yolanda Diaz, a salutat, de asemenea, decizia CPI, afirmand ca Madridul este intotdeauna „de partea justitiei si a dreptului international”.
„Genocidul poporului palestinian nu poate ramane nepedepsit”, a adaugat ea.
Va fi arestat: Austria
Ministerul de Externe al Austriei a calificat decizia CPI drept „absolut de neinteles”. Cu toate acestea, a declarat ca autoritatile nu vor avea de ales decat sa il aresteze pe Netanyahu.
Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a calificat hotararea drept „absurda”, dar a adaugat ca „dreptul international nu este negociabil si se aplica peste tot”.
Va fi arestat: Slovenia
„Slovenia respecta decizia CPI privind mandatele de arestare pentru presupuse crime de razboi si crime impotriva umanitatii si se va conforma pe deplin acesteia”, a declarat prim-ministrul Robert Golob .
Nu va fi arestat: Ungaria
Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca nu numai ca va sfida Curtea, dar vrea sa intinda covorul rosu pentru Netanyahu, invitandu-l pe liderul israelian la Budapesta.
„Acest lucru este gresit in sine”, a declarat Orban intr-un interviu acordat radioului de stat maghiar, referindu-se la hotarare. „Asadar, nu exista nicio alta alegere aici: Trebuie sa ne opunem acestei decizii si, prin urmare, in cursul zilei de astazi il voi invita pe prim-ministrul israelienilor, domnul Netanyahu, sa viziteze Ungaria.”
Neclar: Cehia
Mai multi politicieni cehi, inclusiv prim-ministrul, ministrul apararii si ministrul de externe, au criticat decizia CPI.
„Decizia nefericita a CPI submineaza autoritatea sa in alte cazuri atunci cand echivaleaza reprezentantii alesi ai unui stat democratic cu liderii unei organizatii teroriste islamiste”, a declarat premierul ceh Petr Fiala .
Ministrul apararii, Jana Cernochova, a declarat ca acuzatiile „ar trebui sa fie sustinute de dovezi”.
Desi este de acord cu punctele ridicate de ceilalti doi ministri, seful diplomatiei, Jan Lipavsky, a declarat ca Cehia „va pleda intotdeauna pentru respectarea dreptului international”.
Neclar: Germania
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat ca Berlinul „examineaza exact ce inseamna [hotararea CPI] pentru punerea in aplicare in Germania”.
Dar purtatorul de cuvant principal al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat reporterilor ca este „greu de imaginat ca ar putea fi efectuate arestari in Germania pe aceasta baza”, referindu-se la mandat.
„Orice actiune ulterioara ar fi luata numai atunci cand o sedere a prim-ministrului Benjamin Netanyahu si a fostului ministru al apararii Yoav Gallant in Germania este previzibila”, a adaugat el intr-o declaratie.
Neclar: Italia
Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a declarat ca Italia „sprijina CPI”, dar ca aceasta „trebuie sa joace un rol juridic si nu un rol politic”, adaugand ca Roma se gandeste cum sa „interpreteze” hotararea.
„Daca Netanyahu si Gallant ar veni in Italia, ar trebui sa ii arestam”, a declarat ministrul italian al apararii, Guido Crosetto. Dar el a adaugat: „Cred ca sentinta CPI este gresita”.
Vicepremierul italian Matteo Salvini si-a exprimat sprijinul total pentru premierul israelian, spunand ca, daca Netanyahu ar veni in Italia, „ar fi binevenit”.
„Criminalii de razboi sunt altii”, a adaugat el.
Neclar: Franta
Decizia CPI „nu este o judecata, ci formalizarea unei acuzatii”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului francez de Externe.
„Franta ia act de aceasta decizie. In conformitate cu angajamentul sau de lunga durata de a sprijini justitia internationala, ea isi reafirma angajamentul fata de activitatea independenta a Curtii, in conformitate cu Statutul de la Roma”, a adaugat declaratia.
Neclar: Regatul Unit
Un purtator de cuvant al premierului britanic Keir Starmer a confirmat ca Marea Britanie „isi va respecta obligatiile legale”, dar a adaugat: „Nu vom intra in ipoteze”, cand a fost intrebat daca Netanyahu ar fi arestat daca ar veni in Marea Britanie.
„Investigatiile Curtii Penale Internationale rareori devin o problema pentru procesele juridice sau de aplicare a legii britanice sau pentru guvernul britanic”, a declarat ministrul de interne Yvette Cooper .
Emily Thornberry, presedintele laburist al Comisiei pentru afaceri externe din parlament, a fost mai categorica. „Daca Netanyahu vine in Marea Britanie, obligatia noastra in temeiul Conventiei de la Roma ar fi sa il arestam in temeiul mandatului emis de CPI”, a declarat ea . „Nu este chiar o chestiune de „ar trebui”, ci suntem obligati sa o facem pentru ca suntem membri ai CPI”.