externe

Tarile europene au crescut semnificativ importul de arme pe fondul invaziei Federatiei Ruse / Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme din lume in 2022

In ciuda scaderii globale a comertului cu arme in lume, tarile europene au crescut semnificativ volumul achizitiilor de arme importante in ultimii ani, scrie European Truth, citand un studiu al Institutului de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

„Chiar daca livrarile de arme la nivel mondial au scazut, livrarile catre Europa au crescut puternic din cauza tensiunilor dintre Rusia si majoritatea celorlalte state europene”, a declarat Peter D. Wezeman, cercetator senior la Programul de Transfer de Arme al SIPRI.

„Dupa invazia Rusiei in Ucraina, statele europene doresc sa importe mai multe arme cat mai curand posibil. Competitia strategica continua si in alte regiuni: importul de arme in Asia de Est a crescut, in timp ce importurile in Orientul Mijlociu raman la un nivel ridicat”, a precizat el.

Importurile de arme de catre statele europene au crescut cu 47% in intervalul 2013-22, in timp ce nivelul global al livrarilor internationale de arme a scazut cu 5,1%.

Tarile europene membre NATO si-au majorat importurile de arme cu 65%, incercand sa isi consolideze arsenalele ca raspuns la amenintarea tot mai mare din partea Rusiei.

Exporturile mondiale de arme au fost mult timp dominate de SUA si Rusia (in mod constant, cel mai mare si al doilea exportator de arme in ultimele trei decenii). Cu toate acestea, decalajul dintre ele se mareste semnificativ, in timp ce decalajul dintre Rusia si cel de-al treilea furnizor ca marime, Franta, se reduce.

Exporturile de arme ale SUA au crescut cu 14 % in intervalul 2013-22, iar in perioda 2018-22 SUA au reprezentat 40 % din exporturile mondiale de arme. Exporturile de arme ale Rusiei au scazut cu 31% in intervalul 2013-22, iar ponderea sa in exporturile globale a scazut de la 22% la 16%, in timp ce ponderea Frantei a crescut de la 7,1% la 11%.

„Este probabil ca invazia Ucrainei sa limiteze si mai mult exporturile de arme rusesti. Acest lucru se datoreaza faptului ca Rusia va acorda prioritate aprovizionarii fortelor sale armate, in timp ce cererea din partea altor tari va ramane scazuta din cauza sanctiunilor comerciale impotriva Rusiei si a presiunii tot mai mari din partea Statelor Unite si a aliatilor lor de a se abtine de la cumpararea de arme rusesti”, a declarat Simon T. Wezeman, cercetator senior in cadrul Programului de transfer de arme al SIPRI.

Dupa cum s-a raportat, datorita ajutorului militar al SUA si al tarilor europene dupa invazia rusa, Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme din lume in 2022.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago