Tariceanu a spus la Reuniunea diplomatiei ca exista suficiente probe ca in Romania protestele nu sunt autonome, dar n-a prezentat niciuna
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat luni ca exista suficiente probe care arata ca in Romania miscarile de strada nu sunt autonome, ci sunt „cutii de rezonanta ale unor grupari politice ce ocupa de regula functii la varful statului, dar si ale unor institutii de tip special, atat parchete, cat si servicii”.
„De vreo doua decenii si-a facut simtita prezenta in lumea occidentala, in democratiile reprezentative, o alta forma de violenta colectiva: violenta strazii, a miscarilor de tip Occupy, Rezist, Indignados, Uniti salvam. Nu este vorba cel mai adesea decat de o violenta de limbaj si de atitudine. Inca rar, din fericire, aceasta violenta ia forme agresive, amintind de Europa Centrala a anilor ’20 sau ’30.
In realitate, noul populism nu are nevoie de violenta brutala a gestului atata timp cat obiectivul miscarilor de strada de pe Wall Street pana in Piata Victoriei este acela de a inspira neincrederea societatii in guvernele democratic alese, in reprezentarea politica si in valorile liberale. Clasa politica a carei legitimitate este data de votul universal si de procedurile parlamentare este prezentata ca fiind global corupta si incompetenta.
Aceasta patologie a violentei difuze, ce mizeaza pe generalizarea neincrederii in institutiile democratice, este prezenta in proportii diferite in toate societatile occidentale, numai ca la noi ea prezinta, insa, cateva trasaturi agravante, exista deja suficiente probe ca in Romania miscarile de strada ce au loc cu repetitie nu sunt miscari sociale autonome, ele sunt doar cutii de rezonanta ale unor grupari politice ce ocupa de regula functii la varful statului, dar si ale unor institutii de tip special, atat parchete, cat si servicii, care de 15 ani au creat pentru Romania un brand de tara adoptat fara rezerve sau examinare critica de o parte a societatii civile si de presa. Acest brand este – Romania este o tara corupta, clasa politica este corupta”, a spus Tariceanu, la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, citat de Agerpres.
El a sustinut ca la „brandul” conform caruia „Romania este o tara corupta” au lucrat cu „sarg” politicieni, jurnalisti si activisti civici si a fost imediat adoptat de majoritatea cancelariilor occidentale.
„Sefi de stat, parlamentari europeni, sefi de partide, jurnalisti, reprezentanti ai ONG-urilor au explicat lumii cu insistenta ca tara este corupta si politicienii ei, cei de la putere in special, sunt decat niste penali. Daca privim in fata aceasta realitate nu avem cum sa nu constatam violenta limbajului, violenta limbii materne folosita pentru a proiecta in exterior o imagine deformata despre viata publica romaneasca si care produce efecte mai devastatoare pentru o tara decat invazia unei armate straine”, a afirmat presedintele Senatului.
In acest context, el considera ca sarcina membrilor corpului diplomatic romanesc este aproape „sisifica”.
„Orice ati spune despre tara, despre guvernare, despre societate, despre proiecte, despre dinamismul economic din ultimii ani va fi trecut in plan secund si veti fi intrebati despre coruptie, iar daca din delicatete diplomatica cuvantul nu va fi rostit veti sti ca el pluteste in aer si locuieste in gandul interlocutorilor dvs. Tinerilor care astazi studiaza relatiile internationale li se spune ca arta traditionala a diplomatiei este a distinge intre prieteni si dusmani, de a-i izola pe dusmani daca nu reusesti sa-i transformi in prieteni si de a-i tine pe prieteni cat mai aproape.
S-ar putea ca pentru prima oara in istorie dusmanii Romaniei sa nu se mai afle in afara hotarelor, ci chiar in centrele de comanda ale puterilor statului roman, iar dumneavoastra, ca diplomati, nu sunteti formati sa neutralizati acest tip de dusmani ai Romaniei. Si in aceasta privinta stiinta diplomatica pe care ati acumulat-o nu va va fi de mare folos, trebuie sa va bizuiti din nou pe puterea dumneavoastra de convingere, pe credibilitatea de care reusiti sa va bucurati cu titlu personal, pe discernamantul cu care veti reusi sa navigati printre prejudecatile si stereotipurile pe care unii dintre compatriotii nostri de la cel mai inalt nivel s-au straduit sa le creeze si sa le consolideze”, a aratat Tariceanu.
In opinia sa, exista premisa unei revigorari a diplomatiei romanesti.
„Prima tema pe care o aduc in fata dumneavoastra are forma unui paradox. Observam mai intai ca niciodata interesul public, academic si cetatenesc pentru chestiunile privitoare la politica externa si la relatiile internationale nu a fost mai intens si mai structurat institutional. (…) Romania pare sa fie pe cale de a deveni o tara de experti in relatii internationale. (…) Uitandu-ne inapoi spre sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu este greu sa constatam ca niciodata relatiile internationale nu au fost mai impredictibile, mai anarhice, mai anomice si mai opace ca in momentul de fata. Secolul XXI a reintrodus razboiul, invazia, agresiunea si dislocarile masive de populatie in peisajul cotidian al tuturor continentelor.
Incepand cu anul 2001, teroarea a devenit cuvantul cheie in relatiile internationale, teroarea exercitata fie de trupe regulate, operand pe teren sau lovind din aer asupra populatiilor civile in Orientul Mijlociu, in Africa si Asia de Sud-Est, teroarea exercitata de trupe neregulate si dispersate fara uniforma lucrand din umbra impotriva populatiei civile din aceleasi zone, dar si din toate orasele occidentale, teroarea exercitata chiar de unele guverne asupra propriei populatii, in America de Sud, Orientul Mijlociu si Asia de Est”, a spus Tariceanu.
El a atras atentia ca un atentat la Boston, Berlin sau Londra este indelung comentat si starneste vaste reactii internationale de indignare, compasiune si solidaritate, in timp ce bombardamentul din Yemen, care s-a soldat cu o serie de victime, abia a fost comentat si nu a creat revolta nimanui.