Tariceanu si Voganian au lucrat mana in mana in afacerea Microsoft, acuza un senator USR. Deciziile care ii dau de gol

politica

Senatorul USR Mihai Gotiu a afirmat, joi, ca Hotararile de Guvern pe Calin Popescu Tariceanu le-a semnat in 2008, ca premier, iar mana lui dreapta din ALDE, Varujan Vosganian, ca ministru al Economiei si Finantelor, il dau de gol.

„Hotararile de Guvern pe care le-a semnat in 2008, ca premier (iar mana lui dreapta din ALDE, Varujan Vosganian, ca ministru al Economiei si Finantelor) il dau de gol. Si cum a fost umflat, din pix, valoarea unui contract Microsoft cu 5 milioane de dolari, in doar cateva luni!”, a scris, joi, pe Facebook, senatorul USR, Mihai Gotiu, citat de Mediafax.

Senatorul USR a dezvaluit ce continea Actul Aditional nr. 2 din 11 iunie 2008 la Contractul comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO, incheiat la Bucuresti intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland Operation Limited (Hotararea de Guvern nr. 634/2008, semnata de Calin Popescu Tariceanu, in calitate de premier, dar si de Varujan Vosganian, ca ministru al Economiei si Finantelor.

„Avand in vedere faptul ca in urma centralizarii din aprilie 2006 a necesarului de licente transmis Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei informatiei de catre institutiile si autoritatile publice beneficiare a rezultat un numar de 39.385 de licente necesare utilizarii produselor software Microsoft pe langa cele 47.510 licente prevazute initial in obiectul Contractului, generand in mod corelativ obligatia de plata a pretului aferent utilizarii acestora incepand cu anul 2006”, se arata in postarea de pe Facebook a senatorului.

Asadar, senatorul USR a precizat ca liderul Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a semnat achizitionarea a aproape 40.000 de licente noi (”pe langa cele 47.510” prevazute in contractul semnat in perioada Nastase).

„Suma din HG nr. 634/2008 a fost de 26 milioane de dolari, crescuta, din pix, cateva luni mai tarziu, in septembrie, prin HG 1193/2018, la 31 milioane de dolari. ATENTIE: Numarul licentelor a ramas acelasi si nu exista vreo justificare pentru cresterea sumei cu 5 milioane de dolari!”, a subliniat Gotiu.

Mihai Gotiu a adaugat ca daca Calin Popescu Tariceanu a luat sau nu a luat mita ori ca a beneficiat, in mod indirect de pe urma mitei, ramane ca procurorii sa convinga instantele de judecata.

„Dar, d-l Tariceanu minte prin omisiune sau a uitat (?) ca asa-zis-ul a fost, de fapt, o suplimentare (aproape o dublare) a numarului de licente prevazute, initial, in contractul semnat de Guvernul Nastase. Ca n-a mai ajuns sa si plateasca Guvernul condus de el licentele in cauza e o chestiune care tine, mai mult, de plecarea lui de la ‘butoane’, la doar vreo doua luni de la a doua Hotarare de Guvern (nota bene: a doua HG a fost data in startul campaniei electorale din 2008)”, a punctat senatorul.

Mihai Gotiu a anuntat ca atunci cand se va pune problema va vota, in Senat, ca Tariceanu sa aiba dreptul si sansa sa-si prezinte argumentele in fata Justitiei, nu doar pe Facebook

„PS: O coincidenta: d-l Tariceanu si ALDE au votat pentru eliminarea foloaselor si a altor foloase decat cele materiale din categoria celor pentru care ar trebui sa faci puscarie. Ba, mai mult, serviciile Parlamentului (condus de d-nii Dragnea si Tariceanu) au transmis Comisiei de la Venetia traduceri in limba engleza care omiteau taman aceste modificari la Codurile Penale. Sau sa nu fie doar o coincidenta?”, a conchis senatorul USR.

DNA a anuntat, oficial, ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este acuzat ca ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentantii unei companii austriece pentru a incheia mai multe acte aditionale la un contract comercial, banii fiind folositi pentru campania electorala.

„Procurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autoritatilor judiciare austriece. Concret, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, au precizat procurorii DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: