Tariceanu iar s-a facut de ras. S-a intalnit ambasadorii statelor UE, a crezut ca-i poate prosti in privinta „beneficiilor” noului Cod Penal
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a participat, joi, la un dejun de lucru cu sefii misiunilor diplomatice din statele membre ale Uniunii Europene, una dintre temele abordate fiind modificarile legilor justitiei si a Codurilor penale, Tariceanu subliniind ca Parlamentul este forul legislativ si reprezentativ suprem si institutia care are legitimitatea si responsabilitatea de a adopta legi prin care sa fie asigurate independenta justitiei si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Tariceanu a scris, pe pagina de Facebook, ca astazi a participat la un mic dejun de lucru cu sefii misiunilor diplomatice din statele membre ale Uniunii Europene, iar principalele teme abordate in cadrul discutiilor au vizat aspecte privind prioritatile de pe agenda Senatului, prioritatile Romaniei in UE, preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE, Constructia Europeana si rolul pe care Romania il joaca in redefinirea acestui proiect.
Presedintele Senatului mentioneaza ca a subliniat ca Romania este o tara ai carei cetateni au o orientare puternic pro-europeana si cu o pozitionare favorabila unei integrari mai profunde, bazate pe principiile si valorile fundamentale ale Uniunii Europene: unitate, solidaritate, convergenta si tratament egal al statelor membre.
āLe-am transmis ambasadorilor prezenti faptul ca tara noastra, alaturi de celelalte state membre, participa la dezbaterile curente cu privire la viitorul UE si urmareste sa aduca contributii corespunzatoare experientei, localizarii ei geografice si propriilor ambitii, sperand ca UE, in diferitele sale formate institutionale, le va integra in spiritul coeziunii si solidaritatii. Romania considera important ca principiul coeziunii sa se regaseasca in toate politicile UE, cu scopul de a facilita atingerea obiectivului de dezvoltare sustenabila si incluziva a Europei. Pentru combaterea eficienta a miscarilor populiste sau eurosceptice, am transmis ca este nevoie de promovarea mai eficienta la nivelul cetatenilor a abordarilor agreate pe diferite tematici de interes la nivelul Institutiilor Europene. M-am declarat impotriva acelor masuri care ar conduce la adancirea clivajelor existente la nivelul UE, in special intre Est si Vest, facand apel la respectarea unui principiu fundamental al Uniunii potrivit caruia toate statele membre sunt parteneri egali, in drepturi, demnitate si oportunitatiā, precizeaza Tariceanu.
Calin Popescu Tariceanu spune ca a semnalat preocuparea din ce in ce mai accentuata cu privire la MCV si riscul ca prin transformarea unui mecanism tehnic intr-unul politic acesta sa devina un instrument ineficient. āAcest aspect ar trebui reanalizat in dialogul dintre Statele Membre si Comisie in vederea concluzionarii ca MCV si-a indeplinit, in principalele sale aspecte, misiunea pentru care a fost instituit cu un larg consens politic la nivel national, in urma cu 11 aniā, a adaugat el.
El a subliniat ca Romania continua sa acorde o importanta deosebita aderarii la Acordul de la Schengen, iar autoritatile romane au luat masurile necesare de inzestrare si pregatire a cadrelor si ca actioneaza constant cu seriozitate si eficienta ca membru de facto al acestui āspatiu comunā.
āAcestei abordari consecvente de la Bucuresti ii corespunde si un set de asteptari care insa intarzie sa se concretizeze, demersurile Romaniei confruntandu-se de o buna perioada cu lipsa orizontului echitabil de realizareā, continua presedintele Senatului.
āCu prilejul intalnirii cu sefii misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene, am trecut in revista procesul de revizuire a legislatiei penale, precizand ca prin aceasta coalitia majoritara urmareste sa isi indeplineasca responsabilitatile de a pune Codul Penal si Codul de Procedura Penala in acord cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, cu directivele europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil, precum si cu recomandarile Comisiei de la Venetia. Totodata, am subliniat ca modificarile legislative au in vedere o schimbare de concept in politicile penale, urmand ca accentul sa fie pus preponderent pe stabilirea si recuperarea prejudiciilor la bugetul statuluiā, precizeaza Tariceanu.
El spune ca, in acest sens, Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei a acordat o atentie speciala definirii mai corecte, mai precise, a prevederilor din Codul Penal cu scopul de a evita in viitor abuzurile si excesele care au fost constatate in ultimii ani in justitie.
āIn dialogul pe aceasta tema cu sefii misiunilor diplomatice din statele membre UE, am subliniat ca Parlamentul este forul legislativ si reprezentativ suprem si institutia care are legitimitatea si responsabilitatea de a adopta legi prin care sa fie asigurate independenta justitiei si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Am recomandat acelor misiuni diplomatice care doresc sa impartaseasca din experienta nationala in domeniile de referinta aflate pe agenda cetatenilor si implicit a Parlamentului, sa comunice cu autoritatile pe canalele consacrate de reglementarile si cutumele diplomatice astfel incat relatiile bilaterale sa fie cultivate in spirit amical si de respect reciprocā, incheie presedintele Senatului.