Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, reactioneaza agresiv fata de refuzul Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta in fata comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009. El spune ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a o obliga sa vina la audieri.
Tariceanu sustine ca este „inadmisibil” refuzul sefei DNA si ca aceasta „sfideaza” Parlamentul.
„Am luat act cu surprindere de refuzul procurorului-sef al DNA, Laura #Kovesi, de a se prezenta pentru audieri in fata Comisiei speciale de ancheta a Parlamentului.
Motivatia refuzului sau demonstreaza fie o necunoastere a unor principii de drept, fie ignorarea acestora cu buna-stiinta. N-ar fi pentru prima data, daca ne amintim de initiativa anchetarii Guvernului de catre DNA invalidata prompt de Curtea Constitutionala. Si intr-un caz, si in celalalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibila pentru un magistrat, mai cu seama daca ne raportam la functia cheie pe care o ocupa in ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui sa fie un model de profesionalism si corectitudine. Motivatia refuzului de a se prezenta in fata Comisiei este cu siguranta si o recunoastere involuntara ca s-a aflat la celebra intalnire in calitate oficiala.
Lasand la o parte pretextele total neconvingatoare in spatele carora s-a ascuns procurorul sef al DNA, mult mai relevanta mi se pare atitudinea inconsecventa a doamnei Kovesi dictata de conjunctura politica si de interesele personale de moment. Ne amintim cu totii de sloganul invocat permanent de DNA si de slujitorii sai platiti: „Daca e nevinovat, sa-si sustina cauza in instanta si va fi achitat”.
Oare acest argument nu mai este valabil si acum, cand subiectul este chiar dna. Kovesi? Daca nu are nimic de ascuns in fata opiniei publice si in fata Parlamentului Romaniei, daca poate explica prezenta sa partizana ca magistrat intr-un moment de maxima importanta politica alaturi de politicieni de varf, de ce se eschiveaza de la audieri? Sa vina cu explicatii in fata Comisiei si sa-si sustina cauza. Ne amintim cu totii cand invoca articolul din Constitutie care proclama ca toti cetateni sunt egali in fata legii. Procurorul sef al #DNA sfideaza acum #Parlamentul, situandu-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un inalt demnitar al statului roman sa trateze cu dispret suveran si in forma continuata Parlamentul Romaniei.
In calitate de presedinte al Senatului ma simt obligat sa subliniez rolul si responsabilitatile Parlamentului intr-o democratie si principiul controlului si echilibrului reciproc al puterilor intr-un stat. Faptul ca doamna Kovesi invoca o decizie a #CSM – ca si cand CSM ar fi organ legiuitor si ar putea sa acorde procurorilor statutul de „stat in stat”, ne pune mari semne de intrebare cu privire la mentalitatea si competenta profesionala a procurorului sef al DNA.
Asa cum in #SUA, tara pe care o consideram un model de democratie parlamentara, la comisiile Senatului si ale Camerei Reprezentantilor s-au prezentat insisi presedintele tarii si Procurorul General al SUA, cand au fost invitati, consider ca de aceeasi consideratie si respect trebuie sa se bucure si Comisia speciala de ancheta a Parlamentului Romaniei si vom face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru sa se intample„, a scris Tariceanu pe Facebook.
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a precizat, intr-o adresa trimisa Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca nu se va prezenta la audierile din Parlament din 14 iunie, subliniind ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca „procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca”.
„Referitor la adresa dumneavoastra cu nr. 4C-30/49/07.06.2017 privind solicitarea de a ma prezenta in dala de 14 iunie 2017 in fata Comisiei parlamentare de ancheta, va comunic faptul ca, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca „procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca.
Prin Decizia nr.317 din 13 aprilie 2006 si Decizia nr.45 din 17 mai 1994, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca dispozitiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputatilor care prevad obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de ancheta sunt neconstitutionale. Fata de aceste aspecte, va comunic faptul ca nu ma voi prezenta in data de 14 iunie 2017 la sedinta Comisiei de ancheta”, se arata in adresa trimisa joi de Kovesi in atentia presedintelui Comisiei, Mihai Fifor.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…