Studentii si profesorii Universitatii din Bucuresti, cei ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cei ai Universitatii de Vest din Timisoara si cei ai Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au intrat joi in greva japoneza in semn de protest fata de decizia Ministerului Educatiei Nationale de a reduce numarul locurilor bugetate in anul universitar 2018 – 2019 in universitatile din Consortiul Universitaria. Studentii si profesorii vor purta pe brate banderole albe, iar cursurile se vor tine conform orarului.
„Senatul Universitatii din Bucuresti considera ca afirmatia ministrului Educatiei Nationale, potrivit careia Universitatea din Bucuresti nu trebuia sa primeasca de la ARACIS grad ridicat de incredere, a afectat grav demnitatea comunitatii noastre universitare. Ne asteptam ca domnul ministru sa faca un gest de onoare si sa isi ceara scuze public celor pe care i-a jignit. Senatul UB considera, totodata, profund injusta decizia de reducere drastica a locurilor atribuite institutiei de invatamant superior pe care o reprezinta – cu 60 la licenta, 335 la master si 59 la doctorat – decizie ce se va rasfrange, in primul rand, asupra drepturilor studentilor de a urma in regim de gratuitate programele pe care le doresc”, transmite Universitatea din Bucuresti printr-o declaratie de pozitie a Senatului.
UB cere, astfel, anularea repartizarii locurilor bugetate in forma propusa de ministrul Educatiei si revenirea la repartizarea din anul universitar anterior pana la elaborarea unor criterii transparente.
Senatul propune mai multe masuri pentru asigurarea unei distribuiri corecte a locurilor finantate de la buget in facultatii, precum transparenta in ceea ce priveste formula de calcul si a datelor furnizate de toate universitatile, abrogarea Ordinului de ministru privind aprobarea Consiliului National de Statistica si Prognoza a Invatamantului Superior (CNSPIS) si abrogarea celui privind aprobarea domeniilor si specializarilor / programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potential de crestere in Romania, morivand ca nu este fundamentat stiintific si nu a tinut cont de observatiile universitatilor.
De asemenea, Universitatea din Bucuresti propune si publicarea unui raport anual referitor la numarul de absolventi din fiecare universitate in parte care se angajeaza la un an si la doi ani dupa terminarea facultatii.
Alte masuri la care face referire Senatul UB sunt evaluarea scolilor doctorale, amanata de multi ani, precum si depolitizarea managementului universitatilor, prin interzicerea ocuparii unei functii politice sau exercitatii demnitatii de parlamentar pentru rectori si presedinti de senate univesitare pe perioada exercitarii acestor functii.
Ministerul Educatiei a publicat recent repartitia preliminara a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenta, pentru forma de invatamant cu frecventa, in anul universitar 2018 – 2019. Toate universitatile din Consortiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai putini bani de la stat pentru licenta.
Universitatea din Bucuresti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai putine decat anul trecut, Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul din Bucuresti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai putine decat anul trecut, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai putine decat anul trecut, in timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai putine decat anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai putine decat anul trecut, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (SNSPA) – 735 de locuri, cu 15 locuri mai putine decat anul trecut.
De asemenea, Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda din Brasov va avea in total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai putine decat anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timisoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai putine decat anul trecut.
Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a anuntat ca va da in judecata Ministerul Educatiei pentru ca a redus numarul locurilor bugetate si a vorbit despre „triumful mediocritatii si al gastilor politice”, afirmand ca nu exista nicio justificare rationala pentru reducerea numarului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenta si ca aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucuresti. La doctorat, spunea Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, in timp ce la master si la licenta – 5,4 milioane de lei. El afirma, ironic, ca le va recomanda studentilor sa isi faca masteratul sau doctoratul la tractoare sau la ingineria motostivuitoarelor, „fara ifose de stiinte umaniste”, adaugand ca, oricum, pentru a conduce Romania au nevoie doar de o diploma de inginer „luata de la universitati de anticamera politica”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…