Tara care n-are mila de REFUGIATI: Sunt interceptati in larg, ARESTATI si trimisi in lagare
In Australia, imigrantii nu au nicio sansa: autoritatile intercepteaza barcile la sute de kilometri de tarm si le intoarce din drum. Cei care reusesc, pana la urma, sa ajunga pe pamant australian sunt repede trimisi in Nauru sau in alta parte.
De ani buni, motto-ul politici imigrationiste australiene spune: „Sa oprim barcile!”. Barcile sunt pline, in principal, cu migranti din Asia de Sud si Sud-Est, care incearca sa ajunga in Australia prin Oceanul Indian sau trecand prin insulele din arhipelagul indonezian. Politica imigrationista restrictiva a fost implementata de fostul premier Tony Abbott care, in repetate randuri, a cerut Europei sa ii urmeze exemplul, noteaza Deutsche Welle.
Urmasul sau, Malcolm Turnbull, ales in septembrie 2015, mentine tonul dat de Abbott. Fortele de coasta intercepteaza barcile cu migranti la sute de kilometri de tarm, obligandu-le sa se intoarca inapoi. Un caz care a atras atentia a avut loc in 2014, cand paza de coasta australiana a interceptat o barca cu 41 de refugiati din Sri Lanka.
Autoritatile australiene au negociat cu refugiatii prin intermediul unei videoconferinte, au respins toate cererile acestora si au predat barca fortelor navale ale Sri Lankai. Prin aceasta procedura, numita generic „procedura off-shore”, Australia si-a atras numeroase critici din partea ONG-urilor din tara, dar si din strainatate.
Australia este singura tara din lume care, in afara de interceptarea barcilor la sute de kilometri de tarm, impune si arestarea tuturor imigrantilor ilegali. Acestia, insa, nu sunt tinuti pe teritoriul Australiei, ci sunt expediati in lagare din Insula Pastelui, in micul stat insular Nauru sau in Papua Noua-Guinee. In schimb, Australia propune ajutoare de dezvoltare tarilor din care vin imigrantii.
Multe organizatii pentru apararea drepturilor omului critica de ani buni politica regimului de la Canberra. Acestea vorbesc despre nenumaratele tentative de suicid din lagarele pentru refugiati, despre conflictele izbucnite intre diverse grupuri inchise acolo. In afara de asta, in aceste lagare sunt inchisi si copii.
O investigatie a Senatului australian, din 2015, a ajuns la concluzia ca „conditiile din aceste lagare sunt nesigure si insuficiente”. Guvernul, insa, a contestat studiul spunand ca, incepand cu primvara lui 2015, conditiile din aceste tabere s-au imbunatatit, ceea ce nu s-a observat a fi spus in raportul Senatului. In ciuda acestor lucruri, in luna noiembrie a anului 2015 a izbucnit o revolta in lagarul din Nauru, dupa moartea unuia dintre detinuti.
Chiar daca conditiile in ceea ce priveste imigratia s-ar putea imbunatati, refugiatii trebuie sa ramana, in cele mai multe dintre cazuri, in Nauru sau in Papua Noua-Guinee. Guvernul australian a venit cu argumentul ca acolo refugiatii nu sunt amenintati de nicio urmarire penala.
Recent, o femeie din Bangladesh a cerut sa i se acorde statut de azilant dupa ce, in primavara lui 2015, a fost trimisa in Australia din Nauru pentru a naste. Ea a depus o cerere in care solicita sa nu mai fie retrimisa in Nauru. Curtea Suprema, insa, i-a respins cererea cu argumentul ca retinerea pe Insulele din Oceanul Pacific nu contravine constitutiei tarii.
Decizia Curtii afecteaza alti 260 de refugiati, printre care exista si 54 de copii, care vor trimisi inapoi. Cel mai probabil, toti vor fi extradati in Nauru.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook