Talibanii l-au batut cu biciul, sambata noapte, pe un barbat care a indraznit sa puna muzica la nunta sa. De asemenea, si mama sa a fost batuta, anunta un jurnalist iranian aflat in Afganistan.
„Talibanii l-au batut pe Faizullah in districtul Khaja Ghar din Takhar pentru ca a pus muzica la petrecerea de nunta. El spune ca, noaptea, cand talibanii i-au spus sa nu mai puna muzica, s-a oprit si el, dar mai tarziu a fost dus la biroul districtual si batut. Mama sa a fost si ea batuta, dar nu a vrut sa faca publica fotografia”, a anuntat un jurnalist aflat la Kabul.
Purtatorul oficial de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat recent intr-un interviu pentru The New York Times ca muzica va fi interzisa in Afganistan.
„Muzica este interzisa in Islam”, a spus el, „dar speram ca putem convinge oamenii sa nu faca astfel de lucruri, in loc sa facem presiuni asupra lor”.
Recent, rezistenta anti-talibana a anuntat ca elevii Institutului National de Muzica din Afganistan si-au distrus instrumentele de teama talibanilor. Zilele trecute, talibanii au facut o vizita scolii si au distrus si ei o parte dintre instrumente.
„Este cu adevarat haram (interzis) in Islam sa nu asculti muzica? Este mentionat in Coran. Institutul National de Muzica din #Afganistan si-a distrus instrumentele muzicale. Membrii echipei Orchestrei din Afganistan au mers la casele lor si nu vor mai putea canta”, se anunta pe un cont de Twitter al rezistentei anti-talibane.
In urma cu trei zile, NPR a publicat un reportaj despre faptul ca s-a asternut o tacere grea la Institutul National de Muzica din Afganistan.
Usile Institutului National de Muzica din Afganistan (ANIM) din Kabul sunt inchise. Tinerii studenti, profesorii si cadrele didactice ale scolii de muzica raman acasa – au motive sa se teama. Potrivit fondatorului si directorului Ahmad Sarmast, „persoane inarmate au intrat recent in scoala”. El spune ca au incercat sa fure masinile pe care scoala le foloseste pentru transport si au distrus instrumentele muzicale. In anii 1990, sub regimul taliban, muzica era strict interzisa. Interpretarea, vanzarea sau chiar si ascultarea de muzica acasa va putea aduce probleme.
Acum, viitorul ANIM este incert. Avand in vedere haosul provocat de preluarea orasului de catre talibani, „situatia este foarte imprevizibila”, spune Sarmast. „Lucrurile se schimba foarte repede in Kabul in zilele noastre”.
Sarmast, care a vorbit cu NPR din Australia, unde isi viziteaza familia, este in contact permanent cu scoala. El spune ca unii studenti nu si-au adus instrumentele acasa, „de teama ca, daca talibanii vor cauta din usa in usa, daca instrumentele vor fi gasite in casa, le-ar putea cauza probleme”.
ANIM s-a deschis la Kabul in 2010 cu ajutorul unor donatori, printre care Banca Mondiala si Asociatia Nationala a Comerciantilor de Muzica (NAMM). Baietii si fetele studiau muzica in aceleasi sali de clasa. Elevii invatau sa cante la instrumente atat din traditia clasica afgana, cat si din cea occidentala.
Scoala a fost prezentata ca o poveste de mare succes in efortul de reinnoire a vietii culturale si a artelor in Afganistan. Ansamblurile scolii, inclusiv orchestra Zohra, formata numai din femei, au sustinut concerte in intreaga lume. De la Carnegie Hall din New York pana la Forumul Economic Mondial din Davos, acesti tineri muzicieni, multi dintre ei provenind din comunitati sarace, au aratat publicului o latura a Afganistanului care adesea se pierde in relatarile din presa.
A face muzica a fost mult timp un efort riscant in Afganistan. De-a lungul anilor, muzicienii au fost amenintati, rapiti sau ucisi. In timpul unuia dintre concertele ANIM din 2014, un kamikaze care statea in spatele lui Sarmast a explodat. Doua persoane au fost ucise si alte cateva au fost ranite. Sarmast si-a pierdut auzul pentru o perioada si a fost operat pentru a i se indeparta srapnelul din cap si din corp. „Din fericire, niciun student nu a fost ranit sau ucis”, spune el, „dar, desigur, trauma pe care au primit-o in timpul acestui atentat cu bomba probabil ca ar fi ramas cu ei toata viata.”
Desi talibanii s-au prezentat in mass-media ca fiind mai putin violenti decat in anii 1990, Sarmast este sceptic. „Astazi, talibanii promit ca vor respecta drepturile omului si ca vor avea respect pentru diversitate”, spune el, „dar… imaginile video care apar cu ajutorul retelelor de socializare nu sunt foarte incurajatoare”.
Sarmast este preocupat de viitorul elevilor scolii. El spune ca 10 dintre absolventi au primit burse pentru a studia muzica in SUA, inclusiv pianistul Elham Fanoos, care a urmat cursurile Hunter College din New York si care si-a obtinut recent masteratul la Manhattan School of Music. Vorbind de la casa sa din New York, Fanoos a spus ca ANIM este „motivul pentru care ma aflu aici”. Si el este ingrijorat pentru siguranta tuturor celor implicati in scoala si spera ca afganii sa poata continua sa faca muzica: „Fara… activitati culturale, o tara este total incompleta”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…