Daca pretentiile Chinei cu privire la Taiwan se refera la integritatea teritoriala, atunci China ar trebui, de asemenea, sa returneze pamantul din Rusia cedat de ultima dinastie chineza in secolul al XIX-lea, a declarat presedintele Taiwanului, Lai Ching-te, intr-un interviu acordat presei taiwaneze, informeaza Reuters.
China considera Taiwanul, guvernat in mod democratic, drept propriul sau teritoriu si nu a renuntat niciodata la utilizarea fortei pentru a aduce insula sub controlul sau.
Guvernul taiwanez respinge aceste pretentii, afirmand ca numai populatia insulei isi poate decide viitorul.
Intr-un interviu acordat unui post de televiziune taiwanez difuzat duminica tarziu, Lai, pe care China il numeste „separatist”, a evocat Tratatul de la Aigun din 1858, prin care China a cedat imperiului rus o suprafata vasta de teren reprezentand ceea ce este in prezent extremitatea estica a Rusiei, formand o mare parte din frontiera actuala de-a lungul raului Amur. Mai exact, este vorba regiunea Primorski Krai, parti din Khabarovsk Krai si regiunea Amur.
Dinastia Qing a Chinei, aflata atunci in declin terminal, a refuzat initial sa ratifice tratatul, insa acesta a fost confirmat doi ani mai tarziu in Conventia de la Pekin, unul dintre tratatele „inegale” incheiate de China cu puteri straine in secolul al XIX-lea.
„Intentia Chinei de a ataca si de a anexa Taiwanul nu este din cauza a ceea ce spune sau face o persoana sau un partid politic din Taiwan. China nu vrea sa anexeze Taiwanul de dragul integritatii teritoriale”, a declarat Lai.
„Daca este de dragul integritatii teritoriale, de ce nu ia inapoi terenurile ocupate de Rusia care au fost semnate in Tratatul de la Aigun?”, a adaugat el.
„Tratatul de la Aigun semnat in timpul Qing – puteti cere Rusiei (terenurile inapoi), dar nu o faceti. Deci este evident ca nu doresc sa invadeze Taiwanul din motive teritoriale.”
Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul nu a raspuns la solicitarea Reuters de a comenta declaratiile. Guvernul chinez sustine ca Taiwanul a fost teritoriu chinez inca din cele mai vechi timpuri.
Qing a cedat Taiwanul Japoniei in 1895 intr-un alt tratat „inegal”, iar in 1945, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost predat guvernului Republicii Chineze, care patru ani mai tarziu a fugit in Taiwan dupa ce a pierdut razboiul civil cu comunistii lui Mao Zedong.
Lai a declarat ca ceea ce China doreste cu adevarat sa faca prin planurile sale asupra Taiwanului este sa schimbe ordinea internationala bazata pe reguli: „Vrea sa obtina hegemonia in zona internationala, in Pacificul de Vest – acesta este scopul sau real”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…