Surse: Dosarul de la DNA al lui Tariceanu este „beton”. Austriecii au furnizat probe „demolatoare”
Jurnalista Ioana Ene Dogioiu anunta ca surse judiciare au informat-o ca dosarul de la DNA al lui Calin Popescu Tariceanu este ābetonā. āComponenta sa externa, mai precis austriaca, este demolatoareā, precizeaza Dogioiu.
āDin ce inteleg, dosarul este beton, iar componenta sa externa, mai precis austriaca, este demolatoare.
Ca procuror, cand ai asa ceva in mana si mai ticaie si ceasul prescriptiei, nu stai sa te uiti la momentul politic, ci iti faci treaba, surd si orb la context. Adica ceea ce procurorul Bulancea a si facutā, a scris Ioana Ene Dogioiu pe ziare.com.
Calin Popescu Tariceanu este acuzat ca ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentantii unei companii austriece pentru a incheia mai multe acte aditionale la un contract comercial, banii fiind folositi pentru campania electorala.
āProcurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autoritatilor judiciare austriece.
Concret, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshoreā, au anuntat procurorii DNA la inceputul lunii noiembrie.
Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al carei nume a fost legat si dosarul Microsoft, in care au fost implicati mai multi demnitari romani, precizeaza Mediafax.
In anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a facut un denunt cu privire la infractiuni efectuate de angajatii romani in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru licente Microsoft din 2004 cu Guvernul Romaniei.
Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicata in alte cauze penale privind inchirierea de licente Microsoft. In 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul sef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz in serviciu, pentru ca a initiat si sustinut proiectele a doua hotarari de Guvern, prin care s-a aprobat incheierea de licente intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.