Surse din PSD: Abuzul in serviciu va fi eliminat cu totul din Codul Penal, Dragnea scapa de dosar. Ce spune Zegrean
Surse din PSD citate de Digi24 anunta ca partidul intentioneaza sa elimine cu totul abuzul in serviciu din Codul Penal, dupa ce CCR a decis ca modificarile aduse acestei infractiuni au fost respinse ca fiind neconstitutionale.
„Se lucreaza intens la mai multe strategii privind abuzul in serviciu, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse de comisia Iordache sunt neconstitutionale. Social-democratii asteapta deocamdata motivarea CCR, ca sa vada care scenariu se va aplica cel mai bine. Digi24 a reusit sa afle una dintre variantele la care se lucreaza acum: abuzul in serviciu ar putea fi eliminat cu totul din Codul Penal, astfel incat aceasta infractiune sa nu mai existe”, informeaza Digi24.
PSD ar dori sa inlocuiasca abuzul in serviciu cu abuzul de putere. Aceasta infractiune ar insemna fapta functionarului care in indeplinirea atributiilor de serviciu incalca un drept. In acest caz nu ar mai fi luate in seama foloasele materiale sau nemateriale pe care le primeste un functionar.
Fistul presdinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat care ar putea fi consecintele acestui preconizatelor modificari.
„Politica penala a tarii este opera Parlamentului. Ei stabilesc daca o fapta este sau nu este infractiune sau daca dezincrimineaza o fapta sau o incrimineaza altfel. Ei pot sa modifice articolul respectiv, sa-l puna de acord cu decizia CCR sau pot pur si simplu sa renunte la el. Numai ca, infractiunea, nemaifiind in Codul Penal, nu se mai pedepseste. (Reporter Digi24: Ar putea sa aiba repercusiuni si asupra dosarelor in curs?) Da, pentru ca in penal se aplica legea penala mai favorabila. Daca legea nu mai prevede fapta pentru care se judeca, se opreste judecata, se achita, se claseaza. (Deci inclusiv pentru cei care au primit condamnare in prima instanta se intampla asta.) Da. Si pentru cei condamnati. Daca fapta nu mai este prevazuta de legea penala, ei au scapat cu totul. Nu se mai tine seama de condamnare, de exemplu, la recidiva”, a explicat Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR, la Digi24.
Curtea Constitutionala a Romaniei a admis partial, joi, sesizarile formulate de presedintele Klaus Iohannis, Inalta Curte de Casatie si Justitie, PNL, PMP si USR privind modificarile aduse Codului penal si Legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Judecatorii au stabilit, printre altele, ca modificarile aduse infractiunilor de abuz in serviciu si trafic de influenta sunt neconstitutionale si au respins contestatiile cu privire la abrogarea infractiunii de neglijenta in serviciu.