Surpriza, Catalin Drula a primit aviz pozitiv in Parlament pentru functia de ministru al Transporturilor. Este singurul dintre propunerile USR, ceilalti au fost respinsi
Surpriza la audierile din Parlament ale ministrilor propusi de USR. Catalin Drula a primit aviz pozitiv pentru functia de ministru al Transporturilor, fiind singurul pana acum care a trecut de comisiile dominate de majoritatea PSD-PNL.
Al saselea ministru audiat, Catalin Drula, a primit aviz pozitiv. Au fost 12 voturi „pentru”, 8 „impotriv” si 7 abtineri. Ceilalti cinci ministri audiati anterior au primti aviz negativ, in frumte cu Dan Barna.
Drula a reusit sa obtina aviz pozitiv pentru ca PSD-situl care conduce comisia parlamentara s-a incurcat. Acesta a supus votului acordarea avizului negativ pentru Catalin Drula in loc sa ceara vot pentru investitura ministrului. Astfel, voturile au fost contabilizate in raport cu avizul negativ si, deci, in favoarea ministrului demisionar al Transporturilor.
Dan Barna a primit, marti, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru functia de ministru al Afacerilor Externe.
S-au intrunit 20 de voturi „impotriva”, 11 voturi „pentru” si 10 abtineri. Voturile au fost exprimate atat in sala de sedinte, cat si online.
„Am apreciat ca au consumat timp sa analizeze programul, ceea ce arata ca au avut ce analiza, iar subiectele discutate chiar au fost relevante pentru politica externa a Romaniei”, a afirmat ministrul desemnat la finalul audierilor.
In ceea ce priveste sansele ca acest guvern propus de Dacian Ciolos sa fie votat in Parlament, Barna a afirmat ca „plenul este suveran, majoritatea se confirma sau se infirma in Parlament”.
„Acest Cabinet va merge maine in fata plenului, ne vom sustine punctul de vedere si vom vedea care va fi decizia Parlamentului in ansamblul sau”, a adaugat el.
Totodata, a vorbit despre eventuale negocieri pentru a continua coalitia.
„Suntem total de acord sa ne asezam la masa dialogului pentru a continua coalitia. E o singura nuanta – subiectul Florin Citu, pentru USR, este un subiect incheiat. Ca sa fiu foarte clar: este un premier care nu mai are sustinerea politica a USR. In momentul in care avem alt premier si putem discuta de o noua sustinere politica in cadrul coalitiei, evident, portita dinspre USR e foarte deschisa”, a mai afirmat Barna.
In ceea ce priveste formarea unui nou guvern, el a apreciat ca „discutand realist, pe acte politice si nu pe declaratii la televizor, toate variantele sunt in picioare”.
Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean, a apreciat la finalul discutiilor ca avizul a fost negativ „pentru ca in primul rand acest capitol de politica externa, prezentat de domnul Barna ca fiind doar o sinteza, este probabil cel mai slab capitol de politica externa redactat si prezentat Parlamentului Romaniei in acesti 30 de ani”.
„E la fel de slab ca programul de guvernare al Guvernului Ciolos din 2015. Sunt greseli fundamentale acolo, sunt scapari, capitole esentiale de politica externa care nu exista in aceasta asa-zisa foaie de sinteza (…). Nu exista un cuvant in capitolul de politica externa USR despre relatia de parteneriat strategic cu Statele Unite”, a afirmat Corlatean.
El a adaugat ca si capitolul dedicat Republicii Moldova este „extrem de slab, cu o formula de tip Soros, de patronare a Republicii Moldova, crearea unui fond pentru societatea civila”.
Corlatean a spus ca in audiere au existat „multe, multe alte chestiuni care inclusiv din audiere denota o pregatire deficitara la nivelul USR-ului si anumite aspecte care au fost prezentate de candidat au generat confuzie si uimire in sala”.