Suprafata terenurilor degradate din lume a depasit dimensiunea Antarcticii. Avertisment grav al cercetatorilor
Rata degradarii terenurilor la nivel mondial este de un milion de kilometri patrati pe an, relateaza The Guardian care citeaza un studiu al Institutului Potsdam pentru Studiul Schimbarilor Climatice. Suprafata pamantului infertil a depasit dimensiunea Antarcticii. Potrivit oamenilor de stiinta, acest lucru submineaza eforturile de a stabiliza clima, de a proteja natura si de a asigura o aprovizionare durabila cu alimente.
„Pana de curand, ecosistemele terestre absorbeau aproape o treime din poluarea antropica cu dioxid de carbon, chiar daca aceste emisii s-au dublat. Dar, in ultimul deceniu, capacitatea copacilor si a solului de a absorbi excesul de CO₂ a scazut cu 20% din cauza defrisarilor si schimbarilor climatice”, se arata in studiu.
Cercetatorii au precizat ca suprafata de teren epuizat a ajuns la 15 milioane de hectare. Ei au cerut tarilor sa schimbe de urgenta cursul pentru a preveni folosirea abuziva a terenurilor, care ameninta capacitatea planetei de a „sustine bunastarea umana si mediul inconjurator”.
Peste 50% din intreaga productie de alimente din lume ar putea fi pe punctul de a se prabusi in urmatorii 25 de ani, pe fundalul unei crize de apa in crestere rapida pe planeta. Potrivit unei analize a Comisiei Globale pentru Economia Apei, aceste evolutii nu pot fi evitate decat daca se iau masuri urgente pentru conservarea resurselor de apa si combaterea distrugerii ecosistemelor de care depinde apa dulce.