„Suntem suparati”. Dreapta si extrema-dreapta ar putea castiga mult la alegerile de duminica datorita tinerilor care, in unele tari din Vest, pot vota de la 16 ani – BBC

analize

Budapesta

Milioane de tineri din UE voteaza in aceste zile pentru prima data in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, multi dintre ei avand doar 16 ani. O mare parte dintre tinerii votanti vor pune stampila pe partide de dreapta si extrama-dreapta, se arata intr-o analiza BBC.

In unele tari, varsta de vot a fost coborata la 16 ani, astfel ca minorii din Belgia, Germania, Austria, Grecia si Malta vor putea vota la aceste alegeri. „Este o oportunitate foarte mare pentru noi, pentru ca ne ofera o voce pe care nu am avut-o niciodata inainte”, spune Mare Verlinde, o eleva de 17 ani din Belgia.

„Cred ca Europa trebuie sa faca un pas in fata si sa fie mai puternica – nu ne putem baza mereu pe NATO”, spune cu seriozitate prietenul ei, Auguste Duchene.

Pentru acest grup de prieteni – si pentru multi dintre colegii lor – aceste alegeri europene sunt extrem de importante in ceea ce priveste securitatea.

La alegerile europene din 2019, tinerii s-au prezentat la vot in numar record – voturile lor mergand in proportie covarsitoare catre partidele verzi care au sustinut politici climatice puternice. La vremea respectiva, fenomenul a fost numit un „val verde”.

Dar cinci ani este o perioada lunga de timp in politica.

Daca sondajele au dreptate, un numar fara precedent de tineri alegatori se gandesc sa voteze pentru partide de dreapta si de extrema dreapta, multe dintre acestea fiind in general eurosceptice. „Vrem sa eliminam status quo-ul si de aceea multi dintre prietenii mei voteaza pentru dreapta”, spune Bence Szabo, in timp ce participa la un protest al fermierilor antieuropeni la Bruxelles.

„Tot ceea ce vine dinspre dreapta este demonizat”, spune tanarul de 25 de ani din Ungaria.

Problemele de care se preocupa tinerii europeni variaza, bineinteles. Dar aceasta este o generatie care a crescut in timpul pandemiei Covid, iar acum se simte ingrijorata pe mai multe fronturi: razboiul din Europa, schimbarile climatice, o piata a muncii nesigura si lipsa de locuinte accesibile.

„Noi nu suntem extremisti. Suntem doar suparati”, explica Lazar Potrebic, un tanar de 25 de ani care face parte dintr-o minoritate maghiara din Serbia.

„Simtim ca nevoile noastre nu sunt satisfacute. Oamenii de varsta noastra fac pasi foarte importanti in viata. Ne gasim primul loc de munca, ne gandim sa ne intemeiem o familie… dar daca ne uitam in Europa, preturile chiriilor au ajuns la cote maxime – si este greu sa gasesti un loc de munca.”

Desigur, sentimentul de a nu fi ascultat cand esti tanar, de a nu face parte din ecuatie, nu este nimic nou. Dar multe dintre partidele de extrema dreapta curteaza in mod activ votul tinerilor, spune Dave Sinardet, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles.

Migratia este o alta chestiune care ii impinge pe tinerii alegatori spre dreapta. Anul trecut, aproximativ 380.000 de persoane au trecut ilegal granitele UE – cel mai mare numar din 2016 incoace.

„Pozitia UE fata de migratie a fost prea indulgenta”, crede Giorgio, un italian in varsta de 28 de ani. El va vota pentru Fratii Italiei ai Giorgiei Meloni – probabil cel mai mare succes al extremei-drepte in Europa.

De asemenea, politicienii de extrema-dreapta fac o treaba mai buna pentru a capta atentia tinerilor online: strategia lor de social media este de neegalat.

Exemplul perfect este politicianul francez Jordan Bardella – carismaticul lider in varsta de 28 de ani al Adunarii Nationale, care este primul pe lista pentru alegerile europene. Cu 1,2 milioane de urmaritori pe TikTok, el face ca partidul sau sa devina atragator pentru tinerii din Franta. Potrivit unui sondaj, 36% dintre francezii sub 24 de ani il sustin.

Mai mult de sase din zece tineri cetateni europeni tineri spun ca vor vota la viitoarele alegeri europene. In loc de un „val verde”, de data aceasta, ei ar putea juca un rol esential in realizarea celui mai important impuls spre dreapta de la infiintarea UE.

Acest lucru ar putea schimba in mod fundamental agenda europeana in chestiuni care variaza de la clima, la migratie si sprijin pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: