Judecatorul Cristi Danilet aduce aminte ca recomandarile MCV sunt obligatoriu de implementat in Romania. O decizie in acest sens a fost data de Curtea Constitutionala a Romaniei.
„Inainte ca cineva sa spuna o prostie, reamintesc ca recomandarile MCV sunt obligatoriu de implementat in Romania, in virtutea normelor constitutionale. O spune insasi CCR in decizia nr. 2/2012 la pct. IV”, a reaminteste Danilet.
Viorica Dancila a atacat violent, marti seara la Antena 3, recomandarile din Raportul MCV. Ea a spus ca acestea sunt de „neacceptat”.
Declaratiile lui Dancila:
– Sunt revoltata ca Romaniei i se cer lucruri de neacceptat intr-o tara europeana. Nu pot accepta acea recomandare imperativa, sa suspendam imediat legile votate de parlament si este o ingerinta grava in ordinea constitutionala a unui stat membru al UE. Este inadmisibil sa se ceara suspendarea imediata a procedurilor de revocare sau numire a unor procurori sefi.
– Atat timp cat respectam legile tarii nimeni nu are dreptul sa intervina in procedurile interne privind numirile in sistemul de justitie.
– In Germania, de exemplu, procurorul general a fost demis intr-o singura zi. Fata de Germania nu avem nicio rezolutie, nu avem raporate MCV. De ce asemenea diferente?
– Ei nu cer decat respect fata de Romania, tratament egal pentru Romania. Nu mai putem accepta ca romanii sa fie certati pentru ceea ce se face peste tot in Europa.
– Sunt revoltata, sunt dezmagita, nu cred ca nu trebuia sa se aiba in vedere si pozitia guvernului. Sunt pro-europeana, am fost europarlamentar timp de noua ani
Cele opt masuri solicitate de UE in raportul MCV:
1. Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare.
2. Revizuirea legilor justitiei tinand seama pe deplin atat de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).
3. Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.
4. Relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie.
5. Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii.
6. Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
7. Inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala.
8. Relansarea procesului de revizuire a Codului penal si a Codului de procedura penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…