Summitul Catolic de la Vatican. Sinodul evita sa se pronunte privitor la femeile-cleric si la persoanele LGBTQ din Biserica
Summitul de la Vatican, al liderilor catolici din intreaga lume se incheie in acest weekend, iar sambata a venit cu un apel care cere clerului catolic ca femeilor sa li se acorde mai multe roluri de conducere in Biserica, insa nu si ca femeile sa fie hirotonite ca clerici, scrie Reuters.
Reuniunea, la care au participat cardinali, episcopi si laici din peste 110 tari, nu a adoptat, de asemenea, o pozitie nici cu privire la delicata chestiune a incluziunii comunitatii LGBTQ, in ciuda discutiilor referitoare la posibilitatea ca Biserica sa fie “mai primitoare” fata de membrii acesteia, inclusiv clerici.
Papa Francisc a convocat acest summit, cunoscut si drept Sinod al episcopilor, pentru a analiza viitorul Bisericii mondiale.
Aceasta a fost a doua din cele doua reuniuni, care au avut loc la un an distanta, si a inclus discutii cu usile inchise intre cei 368 de „membri” cu drept de vot, printre care si inclusiv aproape 60 de femei.
Sustinatorii unui rol mai important al femeilor in Biserica au sperat ca Sinodul ar putea cere ca femeile sa serveasca ca diaconi.
Dar in textul final al summitului, sinodul nu a avansat cu privire la aceasta posibilitate, cu toate ca a afirmat ca „nu exista niciun motiv sau impediment care sa impiedice femeile sa indeplineasca roluri de conducere in Biserica”.
Problema femeilor diaconi, se spune in document, „ramane deschisa” si „discernamantul trebuie sa continue”.
Biserica Catolica are un cler exclusiv masculin, iar, la vremea sa, Papa Ioan Paul al II-lea a declarat ca nu are autoritatea de a hirotoni femei ca preoti. Dar istoricii bisericii spun ca exista dovezi ca in secolele trecute si femeile au servit ca diaconi – slujitori hirotoniti care, spre deosebire de preoti, nu pot celebra Sfanta Liturghie.
Francisc, in varsta de 87 de ani, a creat anterior doua comisii la Vatican pentru a lua in considerare hirotonirea femeilor ca diaconi.
Problema este una dintre cele 10 subiecte din discutiile Sinodului pe care el le-a incredintat spre aprofundare unor grupuri care trebuie sa ii prezinte un raport pana in iunie anul viitor.
Documentul final al sinodului, un text de 52 de pagini aprobat de Adunare sambata dupa-amiaza tarziu, a solicitat, de asemenea, ca laicilor catolici sa li se acorde o mai mare putere de decizie in selectarea episcopilor si si-a cerut scuze de mai multe ori pentru durerea „nespusa si continua” suferita de catolicii care au fost abuzati de cler.
Fiecare dintre cele 155 de paragrafe ale textului a necesitat un vot de doua treimi pentru aprobare.
Paragraful privind femeile diaconi a primit cele mai multe voturi impotriva, 258-97, dar a fost totusi adoptat.
Nicio mentiune a catolicilor privind LGBTQ in Biserica
Textul nu a mentionat nici comunitatea LGBTQ din Biserica, desi a facut o referire voalata la persoanele care „experimenteaza durerea de a se simti excluse sau judecate din cauza situatiei lor maritale, identitatii sau sexualitatii”.
Tratamentul catolicilor LGBTQ a fost un punct fierbinte de dezbatere in cadrul Sinodului din 2023, existand rapoarte conform carora unii membri au oferit in adunare marturii personale emotionante despre membrii familiilor care se simt exclusi din Biserica.
Reverendul James Martin, un proeminent preot iezuit american care slujeste comunitatii LGBTQ si a fost membru al sinodului, a declarat ca nu a fost „o surpriza” ca noul text nu a mentionat in mod specific grupul.
„Vorbim despre durerea celor care se simt exclusi”, a spus el despre textul final. „Dialogul in jurul problemelor LGBTQ a fost mult mai usor in acest an”.
Se astepta ca Francisc sa emita si propriul sau document de raspuns la textul Sinodului, dar a declarat adunarii ca nu mai intentioneaza sa faca acest lucru.
Papa a declarat ca doreste, in schimb, sa ofere textul sinodului ca pe un „dar” celor 1,4 miliarde de catolici din lume.
Papa urmeaza sa incheie oficial reuniunea sinodala printr-o slujba, duminica, in Basilica Sfantul Petru.
(Foto: x.com/CatholicNewsSvc)
In his final address at the Synod Assembly, Pope Francis presents the Synod’s Final Document as a „threefold gift” to the People of God: https://t.co/2euLnMgrmn
— Vatican News (@VaticanNews) October 26, 2024