Suedia inaspreste legislatia antiterorista. Erdogan anunta o reuniune la Stockholm la sfarsitul lunii
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat, marti, o noua „reuniune la sfarsitul lunii la Stockholm”, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Marti, presedintele turc l-a primit la Ankara pe noul prim-ministru suedez Ulf Kristersson, venit sa pledeze pentru intrarea tarii sale in NATO.
Aproape simultan, parlamentul suedez a comunicat ca saptamana viitoare va avea loc un vot pentru modificarea Constitutiei in vederea inaspririi luptei antiteroriste, unul din punctele cerute de Turcia pentru a autoriza primirea Suediei in NATO.
Dupa o prima inasprire a legislatiei antiteroriste in iulie, modificarea ce va fi supusa la vot la 16 noiembrie va viza in special „restrangerea libertatii de asociere a gruparilor implicate in terorism”, a precizat parlamentul intr-un comunicat.
„Speram ca vom avea o concluzie mai buna la reuniunea comuna ce se va tine la Stockholm la sfarsitul lunii”, a spus Erdogan, fara a preciza data, dand insa asigurari ca „doreste sincer aderarea Suediei” la NATO.
„Noi am aprobat procesul de aderare a Suediei la NATO. Ii intelegem ingrijorarile legate de securitatea sa si dorim ca Suedia sa raspunda la ale noastre”, a insistat presedintele turc. „Dorim sprijinul Suediei in fata terorii”, a repetat Erdogan.
La randul sau, Kristersson a promis ca Suedia va fi „un factor de securitate pentru toate tarile Aliantei”.
„Cuvantul de ordine in Suedia este combaterea terorismului. Niciun dubiu nu este permis cu privire la acest subiect (…) Este luat foarte, foarte in serios”, a spus Kristersson, precizand ca intrevederea cu presedintele turc a fost „foarte productiva”.
El a dat asigurari ca Suedia vede in PKK „o organizatie terorista, la fel (cum o considera) Statele Unite si Uniunea Europeana”.
„Intelegem sensibilitatea Turciei pe acest subiect”, a adaugat premierul suedez, angajandu-se sa „raspunda tuturor asteptarilor (Ankarei) in calitate de viitor aliat”.
Turcia blocheaza din mai aderarea Suediei si Finlandei la NATO, cerand mai ales extradarea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe care Ankara si aliatii sai occidentali ii considera teroristi.