Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a declarat luni deschis desfasurarii de arme nucleare in Suedia pe timp de razboi, intr-un moment in care criticii pledeaza pentru interzicerea lor pe teritoriul unui nou membru al NATO, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Parlamentul suedez se va pronunta in iunie asupra Acordului bilateral de cooperare in materie de aparare (DCA) incheiat cu SUA, care le va permite americanilor sa aiba acces la bazele militare suedeze si sa depoziteze acolo echipamente si arme.
Suedia a pus capat celor 200 de ani de nealiniere militara, aderand la NATO in martie.
Mai multe ONG-uri, printre care Societatea suedeza pentru pace si arbitraj, au indemnat guvernul sa inscrie in acord interdictia de a desfasura arme nucleare pe teritoriul suedez.
Guvernul a declarat in mai multe randuri ca o astfel de mentiune nu este necesara, citand „un consens mai larg asupra armelor nucleare” in Suedia, precum si o decizie a Parlamentului care interzice armele nucleare pe timp de pace.
Insa prim-ministrul suedez a estimat ca situatia trebuie sa fie apreciata diferit in caz de razboi.
„Pe timp de razboi, aceasta este o problema complet diferita, aceasta depinde complet de ceea ce s-ar intampla”, a spus el el radioul public.
„In cel mai rau dintre scenarii, tarile democratice din regiunea noastra a lumii trebuie sa se poata apara impotriva statelor care ar putea sa ne ameninte cu arme nucleare”, a adaugat seful guvernului suedez.
Ulf Kristersson a subliniat ca o astfel de decizie ar depinde de Suedia, nu de SUA. „Suedia decide pentru teritoriul suedez”, a declarat el.
Insa, a adaugat el, „obiectivul aderarii noastre la NATO si al apararii noastre este de a veghea ca aceasta situatie sa nu se produca”.
Daca Ucraina era membra a NATO, „ea nu ar fi fost atacata de Rusia”, a mai spus prim-ministrul Suediei.
Partidul social-democrat, la putere in Suedia in momentul prezentarii candidaturii acestei tari la NATO, in mai 2022, a declarat la acea data ca se va stradui sa exprime „rezerve unilaterale impotriva desfasurarii de arme nucleare si de baze permanente pe teritoriul suedez”.
Danemarca si Norvegia, membre ale NATO, au refuzat ambele sa autorizeze baze militare permanente ale unor tari straine sau instalatii nucleare pe teritoriul lor pe vreme de pace.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…