Suedia cere navei chineze Yi Peng 3 sa se intoarca in apele suedeze pentru a facilita o ancheta privind recentele avarieri ale cablurilor submarine din Marea Baltica, a declarat marti prim-ministrul Ulf Kristersson, dar a subliniat ca nu aduce nicio acuzatie, transmite Reuters.
Doua cabluri submarine, unul care leaga Finlanda de Germania si celalalt care leaga Suedia de Lituania, au fost avariate in mai putin de 24 de ore in perioada 17-18 noiembrie, ceea ce l-a determinat pe ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, sa spuna ca probabil este vorba de un sabotaj.
Suedia, Germania si Lituania au lansat investigatii penale saptamana trecuta, concentrandu-se asupra vrachierului chinez Yi Peng 3, care a parasit portul rusesc Ust-Luga pe 15 noiembrie iar in perioada in care au avut loc avarierile, coordonatele sale corespundeau cu momentul si locul acestora.
Nava sta acum inactiva in apele internationale, dar in zona economica exclusiva a Danemarcei, supravegheata indeaproape de navele militare daneze.
„Din partea suedeza am luat legatura cu nava si cu China si am spus ca dorim ca nava sa se indrepte spre apele suedeze. Nu facem acuzatii, dar cautam clarificari cu privire la ceea ce s-a intamplat”, a declarat Kristersson intr-o conferinta de presa, adaugand ca va ajuta la facilitarea anchetei.
Oficialii de informatii occidentali din mai multe tari au spus ca sunt convinsi ca nava chineza a taiat ambele cabluri. Dar au avut opinii diferite daca acestea au fost accidente sau deliberate.
Serviciul de informatii al marinei americane a apreciat ca ambele incidente au fost accidente, potrivit unui oficial american, dar oficiali din alte tari au spus ca sabotajul nu poate fi exclus.
Katja Bego, cercetator principal la Chatham House, a declarat pentru Reuters ca, in timp ce intre 150-200 de astfel de avarieri au loc in fiecare an si majoritatea covarsitoare sunt accidente, tensiunile geopolitice din regiune inseamna ca o investigatie este probabil justificata.
„Investigarea unor astfel de incidente poate dura mult timp si chiar daca vinovatul este gasit, asa cum pare sa fie cazul aici, dovedirea intentiei este incredibil de dificila. Nici sabotajul si nici un accident nu pot fi excluse in acest moment”, a spus ea.
Rusia a declarat saptamana trecuta ca acuzatiile ca ar avea vreo legatura cu incalcarile sunt „absurde”.
Kristersson spera ca Beijingul va raspunde pozitiv la cererea de a aduce nava in apele suedeze. Ministerul chinez de Externe a declarat luni ca Beijingul a mentinut „o comunicare eficienta si clara” cu toate partile implicate.
Anul trecut, o conducta de gaz submarina si mai multe cabluri de telecomunicatii din Marea Baltica au fost grav avariate, iar politia finlandeza crede ca incidentul a fost cauzat de o nava chineza care si-a tarat ancora. Dar anchetatorii nu au spus daca cred ca daunele din 2023 au fost accidentale sau intentionate.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…