Sud-vestul Frantei a avut parte in noiembrie de temperaturi de vara
Orasele din sud-vestul Frantei au avut parte, in aceasta saptamana, de temperaturi peste noapte care au atins 26,9 C, potrivit The Guardian.
„Sunt temperaturi extraordinare chiar si pentru vara, daramite la sfarsitul lunii noiembrie”, a spus Matthieu Sorel, climatolog la Meteo France.
Meteo France nu a putut confirma daca a fost cea mai ridicata temperatura inregistrata intr-o noapte de noiembrie, deoarece datele pe ora pe carele detine se intind pana in jurul anului 1990, a spus Sorel.
„Din ceea ce ne amintim, [nu am] avut niciodata asemenea temperaturi in timpul noptii pentru aceasta perioada a anului”, a adaugat el.
Pe partea franceza a Pirineilor temperaturile pe timpul noptii sunt ridicate atunci cand aerul cald din nordul Africii si din Marea Mediterana coboara din munti si se comprima, incalzindu-se si mai mult. Fenomenul natural, cunoscut sub numele de efectul Fohn, se adauga la impactul poluarii cu combustibili fosili.
In Europa, care s-a incalzit de aproximativ de doua ori mai repede decat media globala, schimbarea a topit ghetarii si a secat rezervele de apa. Oamenii incep sa sufere de pe urma valurilor de caldura mortale care ating valori catastrofale in timpul zilei si ofera putin ragaz pe timp de noapte.
Temperaturile in apropiere de Pau au atins 26,9 C la 4 dimineata, marti, potrivit Meteo France, iar in Biarritz si Tarbes au ajuns la 24 C.
Agentia meteo a declarat ca a fost o temperatura exceptionala pentru sfarsitul lunii noiembrie si a fost mai mare decat cea de 26,2C inregistrata la 27 noiembrie 1970. Nu a doborat recordurile pentru cea mai ridicata temperatura minima, care se masoara pe o perioada de 24 de ore, deoarece o schimbare ulterioara a vantului a adus aer rece din oceane, care a readus temperaturile la valori normale.
„Ceea ce putem vedea este [ca] odata cu schimbarile climatice, avem temperaturi mult mai ridicate decat inainte pentru aceleasi evenimente meteorologice”, a spus Sorel.
Danemarca a experimentat luni cea mai calda noapte de noiembrie, dar Institutul danez de Meteorologie (DMI) a declarat ca nu a fost doborat niciun record. „Cu toate acestea, a fost o noapte foarte calda. Ca meteorolog, l-as explica prin furtuna Bert, care s-a apropiat de Marea Britanie, care a generat un vant puternic”, a spus Herdis Preil Damberg de la DMI. Atlanticul de Nord a fost, de asemenea, mai cald decat in mod normal, a adaugat el.
Noptile fierbinti streseaza organismul si impiedica oamenii sa doarma. Numarul de nopti tropicale cu temperaturi peste 20 C – care se pot dovedi mortale pentru persoanele in varsta si pentru cele care sufera de anumite boli – s-a dublat sau chiar triplat in partile din sudul Europei.
Agentia Europeana de Mediu estimeaza ca, potrivit celor mai extreme scenarii de incalzire globala, regiunea va experimenta pana la 100 de nopti tropicale pe an pana la sfarsitul secolului.