life

„Succesorul: Amintirile mele despre Benedict al XVI-lea”. Papa Francisc dezvaluie detalii confidentiale ale conclavurilor trecute si regleaza conturile cu fostul secretar al Papei Benedict al XVI-lea

Papa Francisc a dezvaluit „manevrele” politice folosite pentru a influenta voturile in timpul celor mai recente doua alegeri ale papilor, in timp ce a neagat ca planuieste sa reformeze procesul pentru viitoarele conclavuri, intr-un interviu publicat marti, informeaza AP.

Dezvaluirile confidentiale sunt continute in cartea „The Succesor: My Memories of Benedict XVI” (Succesorul: Amintirile mele despre Benedict al XVI-lea), in care papa argentinian reflecta asupra relatiei sale cu regretatul papa german si regleaza conturile cu secretarul lui Benedict.

Cartea, scrisa ca o conversatie cu corespondentul cotidianului ABC din Spania, Javier Martinez-Brocal, vine intr-un moment delicat pentru Francis, in varsta de 87 de ani. Sanatatea sa fragila a ridicat semne de intrebare cu privire la cat timp va ramane papa si daca ar putea sa-i calce pe urme lui Benedict si sa demisioneze si cine l-ar putea inlocui in cele din urma.

In carte, Francisc dezvaluie detalii anterior confidentiale despre conclavul din 2005 care l-a ales pe Benedict papa si despre scrutinul din 2013 in care el insusi a fost ales, spunand ca i s-a permis sa se abata de la juramantul de secret al cardinalilor pentru ca este papa.

In 2005, a spus Francis, el a fost „folosit” de cardinali care au vrut sa blocheze alegerea lui Benedict – pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger – si ca au reusit sa influenteze 40 din 115 voturi. Ideea nu a fost sa-l aleaga pe argentinian, ci mai degraba un candidat de compromis dupa ce l-ar fi indepartat pe Ratzinger, a spus el.
„Mi-au spus dupa aceea ca nu vor un papa „strain””, – cu alte cuvinte, unul non-italian – a spus Francisc, clarificand ca procesul nu a fost atat de mult despre cardinali inspirati de Sfantul Duh, cat despre un calcul politic rece si dur.

Francisc a spus ca a pus capat manevrei anuntand ca nu va accepta sa fie papa, dupa care Ratzinger a fost ales. „El era singurul care putea deveni papa in acel moment”, a spus Francisc, adaugand ca si el a votat pentru Ratzinger.

In 2013, dupa demisia lui Benedict, au fost alte manevre politice. Francisc, la acea vreme cardinalul Jorge Mario Bergoglio, a spus ca si-a dat seama abia mai tarziu cain spatele sau se adunau cardinali, intrebandu-l despre biserica din America Latina si oferind indicii ca ii acorda sprijin.

El a spus ca in sfarsit i-a dat seama ca ar putea fi papa cand cardinalul spaniol Santos Abril y Castello a venit dupa el pe 13 martie, chiar inainte de ceea ce avea sa devina votul final.

Cardinalul spaniol avea ceea ce era in mod clar o intrebare legata de sanatate, despre capacitatea lui Bergoglio de a-si asuma rigorile fizice ale papalitatii, dupa ce se pare ca oponentii au spus ca sanatatea ar putea fi un posibil impediment in calea alegerii sale.

„— Eminenta, este adevarat ca iti lipseste un plaman?” l-a intrebat Abril, la care Sfantul Pontif a raspuns ca i-a fost indepartata o parte dintr-un plaman dupa o infectie respiratorie. Dupa ce l-a asigurat pe cardinal ca operatia a avut loc cu mai bine de 50 de ani in urma, si-a amintit ca Abril mormaia: „Oh, aceste manevre de ultim moment…”

In cadrul interviului, Papa Francisc a negat zvonurile ca planuieste vreo reforma a regulilor conclavului pentru viitoarele alegeri papale.

Mass-media conservatoare a speculat ca Francisc modifica protocoalele pentru a limita discutiile pre-conclav, privind nevoile bisericii, la cardinali cu varsta sub 80 de ani.

Numai acei cardinali – majoritatea fiind numiti de Francisc – pot vota urmatorul papa, dar colegilor mai in varsta li se permite in prezent sa ia parte la discutiile incipiente.

In timp ce Francisc a negat orice astfel de reforma, el a dezvaluit ca revizuieste protocolul pentru inmormantarile papale. Francisc a spus ca cea a lui Benedict va fi „ultima data cand trupul unui papa a fost expus intr-un sicriu deschis”.

El a spus ca vrea sa se asigure ca papii „sunt ingropati ca orice fii ai bisericii”, intr-o maniera demna, dar nu excesiva.

In carte, Francisc a reglat si conturile cu fostul secretar al lui Benedict, arhiepiscopul Georg Gaenswein, pe care l-a concediat initial si apoi l-a exilat din Vatican dupa ceea ce el a descris drept o serie de decizii imprudente care „mi-au ingreunat viata”.

Se crede ca Gaenswein a contribuit la alimentarea opozitiei anti-Francisc in timpul pensionarii lui Benedict, care a durat un deceniu, permitand ca fostul papa sa fie folosit de conservatorii nostalgici pentru papalitatea sa doctrinara. El a fost in spatele unora dintre cele mai mari tensiuni in convietuirea neobisnuita a doi papi.

Francisc dezvaluie detalii despre un incident binecunoscut din 2020, in care cardinalul Robert Sarah, fostul sef conservator al liturghiei Vaticanului, a scris impreuna cu Benedict o carte in care reafirma necesitatea celibatului preotilor.

Cartea a fost publicata exact in momentul in care Francisc lua in considerare apelurile pentru a relaxa cerintele de celibat si sa permita in randurile sale preoti casatoriti, pentru a rezolva lipsa de cler in Amazon. A facut furori, deoarece cooperarea lui Benedict la carte a adus in discutie perspectiva ca fostul papa sa incerce sa influenteze luarea deciziilor actualului papa.

Francis il invinovateste pe Gaenswein pentru acest lucru, insistand ca Sarah era un „om bun” care poate a fost „manipulat de grupuri separatiste”. Francis a spus ca s-a simtit obligat sa-l exileze pe Gaenswein dupa scandal.

„Am fost obligat sa-i cer secretarului lui Benedict sa-si ia un concediu voluntar, dar pastrand titlul de prefect al gospodariei papale si salariul”, a spus Francisc.
Gaenswein si-a pecetluit mai tarziu soarta cand a publicat o carte de memorii, „Nimic decat adevarul”, imediat dupa moartea lui Benedict pe 31 decembrie 2022, care a fost extrem de critica la adresa lui Francisc.

„M-a durut ca l-au folosit pe Benedict. Cartea a fost publicata in ziua inmormantarii sale si am simtit ca este o lipsa de noblete si umanitate”, a spus Francisc.

Francisc a insistat ca Benedict a fost mereu grijuliu cu el, l-a aparat si l-a sustinut si nu a fost in spatele niciunuia dintre atacurile sau manevrele conservatoare pentru a-i submina autoritatea. El a negat ca predica sa rece din timpul inmormantarii lui Benedict, criticata de conservatori ca fiind lipsita de laude, ar fi altceva decat protocolul liturgic. „Nu rostesti elogii in predici”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

4 săptămâni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

4 săptămâni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

4 săptămâni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

4 săptămâni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

4 săptămâni ago