externe

Sub Putin, rusii super-bogati, cunoscuti sub numele de „oligarhi”, sunt in continuare bogati, dar lipsiti de putere / De ce vrea Putin sa creeze un nou grup de oligarhi, prin redistribuirea bogatiei ‘vechilor nobili’

Cand Vladimir Putin a venit la putere in 2000, lumea exterioara ii privea pe acei rusi cunoscuti sub numele de „oligarhi” ca pe niste oameni a caror bogatie imensa, acumulata fara mila, ii facea conducatori din umbra. Un „guvern al celor putini”, conform etimologiei cuvantului, relateaza Associated Press.

Termenul a persistat in timpul guvernarii lui Putin, extinzandu-se in uzul popular pentru a se referi la aproape orice rus cu o avere substantiala.

Cu toate acestea, treptat, oligarhii au fost privati de puterea politica.

La cateva ore dupa ce Putin a trimis trupe in Ucraina in februarie 2022, o intalnire televizata pe care a avut-o la Kremlin cu industriasi si antreprenori de top a aratat cum s-a schimbat dinamica: Putin le-a spus pur si simplu ca nu a avut de ales decat sa invadeze.

In ciuda consecintelor dure asupra averii lor la care magnatii se puteau astepta in urma razboiului, ei trebuiau sa accepte; puterea era a lui, nu a lor.

Oligarhii originali

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, oameni de afaceri „isteti” care incepusera deja sa construiasca operatiuni pe masura ce controalele guvernamentale se relaxau in cadrul politicilor de reforma „perestroika” ale lui Mihail Gorbaciov au profitat de privatizarea industriilor de stat pentru a infiinta rapid vaste holdinguri.

Matematicianul Boris Berezovski a intruchipat aceasta specie, devenind cel mai mare dealer al celui mai mare producator auto din Rusia si reusind sa cumpere vehiculele in pierdere pentru producator. El a preluat conducerea companiei petroliere Sibneft, a companiei aeriene nationale Aeroflot si a obtinut controlul celui mai mare canal de televiziune din Rusia, cunoscut pe atunci sub numele de ORT.

Printre figurile ceva mai putin colorate decat Berezovski, dar totusi proeminente ale epocii, se numara mogulul media Vladimir Gusinski, al carui canal NTV l-a facut extrem de influent, si magnatii petrolului Mihail Hodorkovski si Roman Abramovici.

Noua intelegere propusa de Putin

La preluarea mandatului, Putin era constient de resentimentul larg raspandit pe care rusii obisnuiti il simteau fata de ultra-bogatii care prosperau in timp ce milioane de oameni se chinuiau sa treaca prin perioada de tranzitie economica. In vara anului 2000, Putin s-a intalnit la Kremlin cu aproximativ doua duzini de oameni considerati ca fiind oligarhii de top. Intalnirea a avut loc cu usile inchise dar, potrivit unor dezvaluiri ulterioare, acesta le-a facut o propunere clara si severa: stati departe de politica si averea voastra nu va va fi atinsa.

„Garantia … a fost ca toate bogatiile acumulate inainte de presedintia sa puteau fi pastrate de proprietari, iar acest lucru nu s-a schimbat niciodata”, a scris analistul de la Carnegie Endowment for International Peace, Alexandra Prokopenko, intr-un comentariu. „Loialitatea este ceea ce Putin pretuieste mai presus de orice altceva”, a mai spus ea.

Pana atunci, Berezovski incepuse deja sa-l critice pe Putin. In cateva luni, a parasit Rusia pentru Regatul Unit si a primit azil in 2003. Zece ani mai tarziu, a fost gasit mort in locuinta sa din Londra. O examinare post-mortem controversata a aratat ca aparent s-a spanzurat.

Gusinski, ale carui vehicule mediatice il criticau pe Putin si chiar il satirizau, a fost plasat in inchisoare in cadrul unei anchete privind deturnarea de fonduri. In cateva saptamani, a fost de acord sa isi vanda proprietatile unei filiale a Gazprom si a parasit tara.

Hodorkovski, considerat cel mai bogat om din Rusia la acea vreme, a rezistat mai mult timp, infiintand grupul reformist Open Society si manifestand ambitii politice sporite. Dar a fost arestat in 2003, cand fortele speciale au luat cu asalt avionul sau privat, si a petrecut un deceniu in inchisoare, fiind condamnat pentru evaziune fiscala si deturnare de fonduri, inainte ca Putin sa il gratieze si sa paraseasca Rusia.

Putin a tolerat candidatura la alegerile prezidentiale din 2012 impotriva sa a lui Mihail Prohorov, care a facut avere din metale, dar candidatura a fost considerata in general ca o diversiune sustinuta de Kremlin, menita sa creeze impresia unui pluralism politic autentic in Rusia.

Viitorul oligarhilor

In pofida loviturilor aduse averilor lor ca urmare a razboiului din Ucraina, majoritatea ultra-bogatilor din Rusia au pastrat tacerea cu privire la conflict sau au oferit doar critici simbolice.

Oleg Tinkov, antreprenor in domeniul bancar si al productiei de bere, a fost o exceptie rara, denuntand razboiul si numindu-i pe sustinatorii acestuia „cretini”. El a parasit tara la sfarsitul anului 2022 si a renuntat ulterior la cetatenia rusa.

Mihail Fridman, cofondator al celei mai mari banci private din Rusia, a calificat razboiul drept o tragedie si a cerut ca „varsarea de sange” sa ia sfarsit. El detine cetatenia israeliana si a trait in Marea Britanie, dar se pare ca s-a intors la Moscova dupa ce au inceput luptele dintre Israel si Hamas.

„Chiar daca elitele se plang, ele continua sa dea dovada de loialitate”, a scris Prokopenko.

Dar ea si alti analisti sugereaza ca loialitatea nu a fost suficienta pentru Putin si ca acesta vrea sa creeze un nou grup de persoane extrem de bogate care sa-i fie indatorate prin distribuirea activelor pe care statul le-a confiscat de la companiile straine care au plecat din Rusia si prin invalidarea privatizarilor din anii 1990.

Analistul Nikolai Petrov, de la Institutul Regal de Afaceri Internationale din Marea Britanie, a scris ca Rusia este angajata in privatizari „menite sa redistribuie bogatia catre o noua generatie de indivizi mai putin puternici si sa consolideze pozitia presedintelui”.

„Se creeaza un nou grup de oligarhi de stat cvasi-proprietari, cu o redistribuire a bogatiei si a controlului de la ‘vechii nobili, la cei noi'”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago