SUA sustin anularea tranzituluiui de gaz rusesc prin Ucraina catre Europa: „Gazele au fost principalul vector al influentei Rusiei asupra economiei ucrainene. Deci de ce, in numele lui Dumnezeu, ar fi cineva interesat sa continue aceasta relatie?”
Statele Unite sunt optimiste cu privire la incheierea contractului de tranzit al gazelor rusesti prin Ucraina si il considera un pas puternic catre reducerea dependentei Europei de resursele energetice rusesti, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, pentru Voice of America.
Presiunea de a prelungi contractul „vine doar din una sau doua tari, iar Comisia Europeana a transmis un semnal clar in acest sens”. SUA sustin respingerea continuarii tranzitului gazului rusesc si angajamentul comisarului european nou numit de a elimina treptat dependenta de gazul rusesc, energia nucleara si toate formele de dependenta de resursele energetice rusesti pana in 2027.
„Comertul cu resurse energetice, in special cu gaze, a fost principalul vector al influentei Rusiei asupra economiei ucrainene de la independenta. Deci de ce, in numele lui Dumnezeu, ar fi cineva interesat sa continue aceasta relatie?” a spus Pyatt.
„Chiar si Japonia, care primeste aproximativ 10% din gazul sau de la Sahalin, recunoaste clar ca Rusia este un furnizor nesigur”, a mai spus el.
SUA si aliatii sai vor spori sanctiunile pentru a limita capacitatea Rusiei de a folosi veniturile din energie pentru razboi.
Aceasta urmeaza unei declaratii anterioare a premierului ucrainean Denis Smihal, din 16 decembrie, potrivit careia acordul de tranzit al gazelor naturale dintre Ucraina si Rusia va expira la 1 ianuarie si nu va fi reinnoit.
Ucraina a declarat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa prelungeasca contractul pe care l-a semnat cu Gazprom pentru a tranzita gazul rusesc in Europa la sfarsitul anului 2019.
Potrivit lui Attila Holoda, fost secretar de stat adjunct pentru energie si fost executiv al companiei maghiare de petrol si gaze MOL, in timp ce Europa se indeparteaza de sursele de energie rusesti, Budapesta si-a dublat dependenta energetica de Moscova in ultimele luni.
Conform unui contract de gaze pe termen lung semnat in 2021, Ungaria cumpara deja 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Gazprom. Acum, aceasta cifra va creste la 6,7 miliarde de metri cubi pe an, o tendinta care contrazice politica UE de reducere a achizitiilor de gaz rusesc.