SUA si Japonia fac presiuni pentru interzicerea armelor nucleare in spatiu printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU. Rusia are deja o astfel de arma de „distrugere in masa”
SUA si Japonia sustin o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU prin care se solicita tuturor natiunilor sa nu desfasoare sau sa dezvolte arme nucleare in spatiu, a anuntat ambasadorul american, relateaza The Guardian.
Linda Thomas-Greenfield a declarat in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU ca āorice plasare de arme nucleare pe orbita Pamantului ar fi fara precedent, periculoasa si inacceptabilaā.
Anuntul vine dupa ce Casa Alba a confirmat luna trecuta ca Rusia a dezvoltat o capacitate āingrijoratoareā de arma antisatelit, desi o astfel de arma nu este inca operationala.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior ca Moscova nu are nicio intentie de a desfasura arme nucleare in spatiu, sustinand ca tara a dezvoltat doar capacitati spatiale similare cu cele ale SUA.
Tratatul privind spatiul cosmic, ratificat de aproximativ 114 tari, inclusiv SUA si Rusia, interzice desfasurarea de āarme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere in masaā pe orbita sau stationarea de āarme in spatiul cosmic in orice alt modā.
Ministrul de externe al Japoniei, Yoko Kamikawa, care a prezidat reuniunea consiliului, a declarat ca, chiar si in timpul razboiului rece, rivalii mondiali au convenit sa se asigure ca spatiul cosmic ramane pasnic.
Ambasadoarea Thomas-Greenfield a declarat ca toate partile la tratat trebuie sa se angajeze sa interzica interzicerea armelor nucleare si a altor arme distructive, āsi trebuie sa indemnam toate statele membre care nu sunt inca parte la acest tratat sa adere la el fara intarziereā.
Thomas-Greenfield a reiterat, de asemenea, in fata consiliului ca SUA este dispusa sa se angajeze cu Rusia si China, fara conditii prealabile, in probleme bilaterale de control al armelor.
In februarie, Casa Alba a anuntat ca o noua arma ruseasca anti-satelit este monitorizata, dar nu reprezinta o amenintare imediata la adresa sigurantei nimanui. Un purtator de cuvant nu a confirmat sau infirmat rapoartele potrivit carora noua arma ar fi fost nucleara, dar a spus ca a incalcat Tratatul privind spatiul cosmic din 1967, care interzice desfasurarea in spatiu a armelor nucleare sau a altor arme de distrugere in masa.
Rezolutia propusa luni de SUA si Japonia a fost condamnata ca fiind āinca o manevra de propaganda a Washingtonuluiā, āfoarte politizataā si ārupta de realitateā de catre adjunctul ambasadorului rus in SUA, Dmitri Polianski.